Naše sestre na seminaru u Mađarskoj Ispis
Petak, 13 Srpanj 2018 19:42

2018-7-13U mađarskom je gradu Kőszegu u četvrtak 12. srpnja započela 7. dominikanska duhovna radionica, u organizaciji međunarodnog pokreta DSI (Dominican Sisters International), ogranka za Srednju i Istočnu Europu. Tema susreta je „Žene u Bibliji“, a među 80-ak sestara iz 11 zemalja su i tri sestre iz naše Kongregacije.


Kőszeg, mali gradić na sjeveru Mađarske, povijesno je mjesto na kojem je hrvatski kapetan Nikola Jurišić u 16. stoljeću sa samo 700 vojnika, zaustavio prodor Turaka prema Beču. Grad danas ima oko 12 000 stanovnika i u njemu djeluju sestre dominikanke Kongregacije sv. Margarete Ugarske. Kongregacija je osnovana 1868. godine te sestre ove godine slave 150. obljetnicu svog postojanja. Nakon početnog rasta, ali i teškog vremena komunizma u kojem im je zabranjen rad s djecom, četrdesetak sestara u četiri mađarska grada danas djeluje u vlastitim vrtićima te osnovnoj i srednjoj školi.


Okupljenim sestrama sudionicama predstavile su se prve večeri, a radni je dio započeo u petak, 13. srpnja. Po dva predavanja održali su fr. Philippe Lefebvre OP i s. Nazik Matty OP.


Fr. Philippe Lefebvre, doktor književnosti i teologije te profesor u Fribourgu, svoje je izlaganje o ženama u Bibliji započeo analizom biblijskog teksta o stvaranju te odnosa Adama i Eve. Žena nije samo suprotnost muškarcu, ona je stvarnost za sebe. I to posve drugačija stvarnost, jer je, za razliku od muškarca koji je, poput životinja i svega ostaloga stvoren od praha, stvorena od mesa. Pozvana je, zajedno s muškarcem, biti sudionikom Božjeg stvaranja, Njegovom suradnicom, i donositi plod. U tom je smislu zanimljiva poredba fr. Philippa koji drvo spoznaje dobra i zla ne smatra kušnjom koju Bog stavlja pred svoja stvorenja, nego uzorom kakvima oni trebaju postati: ukorijenjeni u Njemu, trebaju donositi plodove i ukazivati na razliku dobra i zla, davati život. U nastavku predavanja fr. Philippe osvrnuo se još neke žene koje, poput Eve, stoje na počecima biblijskih knjiga, poput Rahabe iz Knjige o Jošui i Ane iz Prve knjige o Samuelu.


S. Nazik Matty OP, doktorica biblijske teologije iz Iraka, o ženama u Bibliji progovorila je kroz konkretne primjere. Mirjam, Mojsijeva i Aronova sestra, izmiče definiranju te je možemo nazvati „ženom između“. Živi u prijelaznom razdoblju svog naroda, u vrijeme putovanja u Obećanu zemlju. Prisutna je kao tješiteljica, ona koja služi druge i ne ističe se. Zanimljivo je primijetiti, naglasila je s. Nazik, da nakon što Mirjam umire, Izraelci ostaju bez vode, bez nečeg osnovnog za život, jer ostaju i bez one koja služi i sebe daje za druge. U drugom se predavanju osvrnula na brojne udovice u Bibliji, s posebnim naglaskom na udovicu iz Sarfate, koja ugošćuje Iliju i pokreće ga na djelovanje.

Posebnu pozornost privukle su naše sestre u kockastim majicama, te je njihova fotografija obavjavljena na jednom mađarskom portalu.

 

s. Jana Dražić