Treća vazmena nedjelja

Što tražite?

Isus svojim učenicima postavlja pitanje i ne očekuje njihov odgovor uobličen tek riječima, već traži njihovo djelovanje, kretanje, angažman prolaska kroz raskrižje koje čovjeku – meni može biti izrazito iscrpljujuće i neizvjesno.

Odakle dolaze poticaji koji me pokreću i usmjeravaju u mojim lutanjima? Često iz vrtloga mojih osjećaja, misli i ideja koje su isprepletene s očekivanjima koja nisu realna niti su u skladu s dobrom moje duše. Lutanja su često neizostavni dio mojih traganja. Idem li za onim što me uništava ili za onim što me obnavlja?

Nošena sam i održavana kratkotrajnim efektima površnih instant zadovoljstava koji osciliraju tijekom različitih životnih razdoblja, a koji me udaljavaju od mene same, od susreta s bližnjima i dodira s Bogom.

Riječ Božja traži moj život i daje mi ga. Život u Božjoj prisutnosti je svaki moj dan u kojem stvarnost svoga života povezujem s događajima iz Evanđelja i tako uviđam da sam dio Božjeg djela. A što ja tražim? Što još tražim? Najčešće sam u potrazi za smislenim opravdanjima, tumačenjima koja idu u prilog mojoj dobroti.

Uvjeravam samu sebe kako ne radim zlo, niti koga drugoga potičem u zlom pristupu, sagledavanju i djelovanju. Negativizam i negacija su se u tolikoj mjeri uvukli u moj život da su zahvatili i način na koji promišljam o samoj sebi pa i onda kada mi je cilj iznjedriti neki pozitivan ishod u osobnu korist. Tako si postavljam pitanje što ne radim i odmah spremno nižem odgovore kako ne radim zlo, ne potičem druge na zlo. No, ne poticanje na zlo nije isto što i poticanje na dobro.

Koje mjesto Evanđelje ima u mome životu? Govorim li više o aktualnim vijestima ubranim po portalima ili o Radosnoj vijesti koja mi je toga dana naviještena? Možda i provučem negdje nekome pokoji redak iz svetoga Pisma, onako beživotno, površno.

Moj odnos s Gospodinom često nije u skladu s mojim zvanjem, pozivom, vrijednostima. Tako si olako dozvoljavam izmjenu osobnih prioriteta i vrijednosti pod utjecajem prigoda koje su nekada i grešne. Je li moj život usklađen sa Životom? Isus ne izmišlja svoje planove već ispunjava Očev plan za svoj život. A kako kod mene stoje stvari, kako ja mapiram svoj život?

Isus i mene pita što tražim. I ne ostavlja me samu. Govori mi i dalje, ljubi me. I onda kada šutim u tišini i kada vrištim u šutnji. Njegova sam kada Mu se predam i dopustim sama sebi da budem vođena, da On u svojoj providnosti ide ispred mene i ostanem u odnosu s Njime.

Gledaj i vidi. Slušaj i čuj. Pouzdaj se u Gospodina i ostani vršiti Njegovu volju.

s. Mirjam Peričić OP

Preporučamo