Križ. Sjena smrti. Ti, Sin Božji, rođen si u njegovoj sjeni. Ta sjena prati te cijeli tvoj život. Ona je dio tebe. Ti si dio nje jer si rođen za njenu svrhu. Rođen si da položiš svoj život na križu za naše grijehe.

Sjena križa proteže se od Kalvarije sve unatrag do Edenskog vrta i u sebi nosi bit poruke Evanđelja. Križ je tvoje poslanje. Križ je  i naše poslanje.

U današnjem Evanđelju slušamo rečenicu koju prvi izgovoriše neki Grci: „Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.“

Htjeli bi te vidjeti. Tvoj trijumfalni ulazak u grad zaintrigirao je mnoge kao i nedavno dizanje Lazara iz mrtvih. Svi pričaju samo o tebi. Žele te vidjeti. A ti? Odlaziš! Skrivaš se! Skrivaš se jer se je vrijeme polako ispunilo. Skrivaš se jer znaš da je došlo vrijeme tvog odlaska. Govoriš kako treba umrijeti, kao što umire i pšenično zrno da bi donijelo obilan rod. Ali za njih su tvoje riječi teške. Bolne. Dramatične. Zato nitko ne želi slušati tu priču. Nitko ne želi prići križu. Nitko ne želi stati u sjenu križa.

Tvoja duša je zbog toga silno potresena.

Tvoj ljubljeni narod ne vidi. Ne razumije. Opijen vlastitim požudama. Slijep. Gluh. On čeka Mesiju. Kralja. Onoga koji će ljudski rod osloboditi od bolesti, patnji i smrti. Onoga koji će ih osloboditi od rimskog okupatora. A ti im sada govoriš o križu. Nudiš im ono što pod svaku cijenu nastoje izbjeći.

A križ je mjesto gdje će se za malo vremena obaviti nezamisliva razmjena. Njegova sjena postat će štit koji čuva i spašava. Križ koji predstavlja patnju i smrt sada nagoviješta novi život. Stojeći u sjeni križa, baš poput sjene, i mi se neprestano mijenjamo. Bivamo oblikovani kroz bol. Nanovo rođeni.

A oni i dalje ne vide. Ne čuju. Ne razumiju. I dalje viču: „Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.“

Prikovan na križ želiš ih sve privući k sebi, ali je pitanje hoće li itko doći. Hoće li itko pristupiti križu? Stati u njegovu sjenu? Ili će samo sakriti svoje lice, okrenuti glavu, pobjeći i krenuti za nekim drugim koga će slijediti?

A ti? Hoćeš li mu prići takav kakav jesi? Hoćeš li prići križu? Hoćeš li se skriti u njegovu sjenu?

Otkrit ćeš da te on jako dugo čeka.

s. Natalija Cindrić, OP

Preporučamo