Treća nedjelja kroz godinu

Na treću nedjelju kroz godinu, nedjelju Božje riječi, odjekuje poziv na obraćenje. Obraćenje je povratak Bogu nakon našeg udaljavanja. Obraćenju uvijek prethodi Božji poziv, Božji poticaj, njegova inicijativa. Na nama je odgovor, želja da se Bogu vratimo. O tome nam govori prvo čitanje. Bog je Ninivljanima uputio poziv na obraćenje preko svoga proroka Jone. Jona nije bio spreman ispuniti poslanje koje mu je Bog odredio, ali nije mogao izbjeći Bogu. Ninivljani su ozbiljno shvatili Božji poziv i povjerovali: obukli se u kostrijet i proglasili post. Ono što se dogodilo u nutrini izrazili su i vanjskim znakovima.

Isus nas poziva: Obratite se i vjerujte evanđelju! Evanđelje je Radosna vijest, evanđelje je Isus sam. Ponekad ovaj prvi dio poziva: obratite se, shvaćamo kao niz naših napora da izvana nešto promijenimo: više molitve, klanjanja, posta, odricanja. Ali vidimo da to nema željenog učinka. Pravo obraćenje je promjena srca, prianjanje uz Krista. Svijet nam govori laži o nama samima. Prva je laž da ćemo biti bogovi, da već jesmo bogovi i da nam ne treba živi i pravi Bog. Druga je laž da smo loši i nevrijedni, da nas je Bog odbacio. Isus nas poziva: vjerujte evanđelju! A što govori Evanđelje, sam Isus? Poziva nas da podignemo svoj pogled u Njega koji nas ljubi, koji nam oprašta i uvijek daruje svoje milosrđe. Čovjek treba pustiti sve iz svojih ruku i predati se u Božje ruke. Znamo kako to teško ide. Psalmist moli: Pokaži mi, Gospodine, putove svoje! Pokaži nam, Gospodine, putove svoje. Ali daj nam i snage da ih slijedimo kada nam ih pokažeš. Pomozi nam vjerovati da si Ti pun ljubavi dobrote, pun nježnosti. Ti ćeš nas naučiti svome putu ako želimo, ako smo maleni.

Nakon upućenog poziva na obraćenje i vjeru u evanđelje, Isus poziva prve učenike. Oni su ostavili svoje mreže, lađu, oca, i pošli za Isusom. I njima će trebati dosta vremena kako bi prionuli uz Isusa svim srcem i napustili svoje ideje o Mesiji, Spasitelju. Jer prolazi obličje ovoga svijeta, upozorava nas apostol Pavao. Naše brige za ovozemaljsko često nas odvlače od Boga i njegovih putova, zaustavljaju nas na putu prema Božjem kraljevstvu, koje je došlo k nama u Isusu Kristu. Za obraćenje je potreban poticaj Božje riječi, koja nas uvijek iznova poziva i ohrabruje. Zahvalimo Gospodinu na Njegovoj riječi, slušajmo je i budimo joj poslušni.

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo