Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce! Kao prolazni ljudi pred vječnim Bogom, usrdno molimo Učitelja mudrosti da nam udijeli milost da svaki dan života, koji nam još ostaje, svjesno primamo iz Božje ruke i da ga oblikujemo slijedeći Božje upute i nadahnuća, a ne teturajući kao slijepci u kaosu ljudskih sugestija. Ne razlikujemo uvijek mudrost od mudrolija – naših gluposti i sitnica. Mudrolije se svedu na šuplje izgovore, tvrdnje bez argumenata, labave zagrljaje, klimava rukovanja i blijede, prazne poglede.

Pomolih se i razbor dobih! Nekada nam osobni stavovi pomute razbor i pogled, uvuku nas u jednolične obrasce izvan kojih nismo u stanju uvidjeti, poimati i razmotriti situacije, odnose i ljude oko sebe te donijeti zaključke na osnovnu iskustva, iskustva u ‘slobodi od’ javnih mnijenja i ‘slobodi za’ dobrotu Gospodnju.

Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: „Jedno ti nedostaje!“ Isus nam je dao primjer što nam je i kako raditi dok pristupamo i obraćamo se svome bližnjemu. Kada kod svoga brata/sestre uočimo nešto dobro i lijepo, najčešće okrenemo glavu i od njega/nje i od dobra koje čini. Uvidimo li nešto što dobro nije, svoj ćemo pogled uperiti u to nešto, a brata/sestru ćemo previdjeti ili poistovjetiti s ne-dobrim, dok na ljubav i dobru riječ zaboravimo jer ih u biti i ne znamo davati.

Gospodin uvijek gleda u nas, brine o nama i onda kada mi svojim tjelesnim i duhovnim očima to ne želimo, ne znamo vidjeti. Isusov pogled ohrabruje, podržava, podiže, Njegova Riječ poučava, obnavlja i daje život.

A što je s našim pogledima, s našim riječima?

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima… Isus nam se obraća pogledom punim ljubavi i poštovanja. Njegov nas pogled obuhvaća onakvima kakvi jesmo, u svoj našoj cjelovitosti, u samoćama, u odnosima, svim okolnostima. On vidi sve naše detalje, našu bit. Poznaje nas. I ljubi.

U što smo mi zagledani, želimo li uopće upoznati svoje bližnje ili nam je dovoljno ubirati krhotine iz njihovih života, iz konteksta koje i ne poznajemo, a sve kako bismo tuđim komadićima nakitili svoje fabule i teze.

Isus upre u njih pogled i reče… Isusov pogled daje sigurnost, nije dvosmislen, jasan je. Ne zastrašuje, već obnavlja onoga tko traži Njegov pogled.

Isus gleda i vidi, sluša i čuje. Daje nam svoju Riječ. Kad bismo uistinu svjesno živjeli svoje dane, tražili mudro srce i molili za njega, spoznali bismo da je cijeli naš život deklinacija Riječi Božje i prestali bismo se gubiti u pretpostavkama, teškim riječima te bolnim, kamenim pogledima. Da, život je deklinacija Božje Riječi.

Često smo u krivu radi svoga pogleda koji nije usmjeren na dobrotu Gospodnju.

s. Mirjam Peričić

Preporučamo