Samostan svetog Dominika u Subotici proslavio je svoga zaštitnika u ponedjeljak, 9. kolovoza. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predslavio je novi župnik vlč. Ferenc Fazekaš uz suslavitelje vlč. Belu Stantića i vlč. Dražena Skenderovića. Slavlju su se pridružile sestre Kćeri milosrđa, te župljani i prijatelji sestara.

Župnik je u homiliji istaknuo nekoliko crta iz života svetog Dominika. Naglasio je kako ga se najviše dojmio odnos svetog Dominika prema katarima.

„Dominik je uspio mnoge katare povratiti u krilo Katoličke crkve. U to vrijeme čak su i neki u Crkvi smatrali da bi trebalo mačem i silom prisiliti ih da  se okane svoga učenja. Međutim, sveti Dominik nije bio toga mišljenja. Smatrao je da ti ljudi nisu krivi zbog svega toga, već ih je neznanje i prijevara dovela do krivovjernog mišljenja. Zato ih treba poučiti i prosvijetliti u ispravnom kršćanskom nauku. Dominik je s njima i javno raspravljao u duhu ljubavi i strpljivosti. Kao nekada apostoli, Dominik je također hodao od naselja do naselja propovijedajući Kristovo evanđelje.U svemu tome bio je neumoran, ustrajan. Danas se i mi kršćani sučeljavamo s raznim mišljenjima u ovom svijetu, koja su oprečna, ponekad i neprijateljska prema našoj kršćanskoj vjeri. U svetom Dominiku nalazimo sjajan primjer kako se treba braniti vjera i ostati joj vjeran. Trebamo smjelo i strpljivo izreći naše kršćanske istine, i svakako živjeti po njima. Da bismo bili autentični svjedoci Kristovog učenja, trebamo se posvetiti proučavanju kršćanskih istina, čitanju Svetog Pisma i svagdanjoj molitivi. Sve te elemente možemo naći u životu svetog Dominika. Nije on uzalud osnovao ženski ogranak Reda. Znao je da je za službu propovijedanja neophodna molitva. Nije uzalud zahtijevao od svoje braće da budu dobro poučeni u kršćanskom nauku. Nasljedujući primjer svetog Dominika, budimo po riječima našega Spasitelja, Isusa Krista, sol zemlje i svjetlo svijeta.“

Nakon euharistijskog slavlja vjernici su nastavili kratko druženje uz kolače u samostanu sestara.

Preporučamo