• DUHOVNOST

Gospodin obećava mir srcima

Udijeli mi, milosrdni Bože, da žarko želim što je tebi milo, razborito istražujem, istinski prepoznajem i savršeno ispunjam na hvalu i slavu tvoga Imena.
Uredi, moj Bože, moje življenje: ono što od mene tražiš da činim, daj mi da znam, i podaj da to izvršim kako treba i kako koristi duši mojoj. (sv. Toma Akvinski)

U potrebi i želji da u zreloj namjeri uredimo svoje življenje prema Božjoj volji, odabiremo i nastojimo zauzeti stav slušanja u kojem se trudimo biti pozitivni i djelovati s nakanom da poslušamo što nam to Gospodin govori.

Slušamo. Slušamo komunikaciju. Slušamo i ulazimo u interakciju sa svojom okolinom u koju unosimo sebe, namećemo svoje, izmičemo se.

Budu to situacije u kojima se radi svoje duhovne uspavanosti, zaborava dobrih odluka i nestalnosti raspršimo i upadnemo u traganje za načinima postizanja osobnih i/ili relacijskih ciljeva, ali bez suradnje s Duhom Svetim, već uglavnom ostajemo fokusirani na osobe i situacije. Vrlo brzo se zateknemo u oluji, potresima i  ognju čiji smo pokretači i glavni akteri mi sami kao i nama bitne ili manje značajne osobe.

Ali Gospodin nije bio u olujnom vihoru… Gospodin nije bio u potresu… Gospodin nije bio u ognju…

Iz turbulentnih događaja i situacija mnogi izađu ranjeni i ranjivi, a veliki je broj i onih koji ostaju zaglavljeni u tom svom i/ili tuđem nemiru.

Ranjivost je prilika za rast i prigoda da zavapimo Gospodinu: Daj mi, Gospodine, da k tebi podignem srce svoje, a u svom se pomanjkanju stalno kajem, s odlukom da se popravim. Udijeli mi, Gospodine Bože moj, um koji će te spoznati, marljivost koja će te tražiti, mudrost koja će te naći; ponašanje koje će ti se sviđati, ustrajnost koja će te pouzdano čekati, i pouzdanje koje će te konačno zagrliti. (sv. Toma Akvinski)

Čežnja za povratkom k Gospodinu i prihvaćanje njegove ruke i poziva, uviđamo da je Gospodin cijelo vrijeme bio u šapatu laganog i blagog lahora koji nismo primjećivali ili smo ga obezvrjeđivali, da Njegova pravda stupa pred njim, a mir tragom stopa Njegovih.

Gospodin je cijelo vrijeme bio prisutan, ali od silnog slušanja svega što od Njega ne dolazi i nije Njegovo te klečanja pred olujama, potresima i ognjem, propustili smo hodati s njime i pred Njim.

Molimo sa svetim Tomom Akvinskim:
Daj mi, Gospodine Bože, srce budno, da ga ni jedna radoznala misao ne odvrati od tebe, daj srce plemenito da ga ni jedan nedostojan osjećaj ne povuče dolje; daj srce ispravno da ga nijedna naopaka nakana ne usmjeri nakrivo; daj srce čvrsto da ga ne slomi ni jedna nevolja; daj srce slobodno da ga ni jedan silovit osjećaj sebi ne podvrgne.

s. Mirjam Peričić OP

Najnovije