„Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu.“ (Lk 9,51) Isus je krenuo prema Jeruzalemu jer se tamo imalo dogoditi „uznesenje“. A ono je vodilo preko osude, muke i smrti do uskrsnuća. Isusu je najvažnije bilo izvršiti volju Očevu.

Zato On ulazeći u svijet veli:»Evo dolazim vršiti, Bože volju tvoju!“ (usp. Rim 4, 5.7.) na drugim mjestima u evanđeljima Isus govori da je njegova hrana vršiti volju Očevu. Također da je došao vršiti, ne svoju, nego Očevu volju. A što Otac hoće i želi?  Bog želi da se svi ljudi spase (1 Tim 2,4) Isus je vršio volju Očevu navješćujući Božje kraljevstvo tri godine, a onda je došao čas odlučne borbe za spasenje ljudi, za izbavljenje iz ropstva grijeha. Isus je za to bio spreman platiti visoku cijenu. I platio je svojim životom, svojom krvlju. To je učinio sa svom odlučnošću.

Tu odlučnost Isus traži i od onih koji ga žele slijediti. Na tom putu neki se sami nude, neke Isus poziva. Njegovi odgovori su odrješiti, bez uljepšavanja i popuštanja. Netko se sam ponudi da će slijediti Isusa. Isusov odgovor da on nema gdje glavu nasloniti znači ne samo materijalno siromaštvo, nego potpunu slobodu od brige za posjedovanjem i za zemaljskim. Posve je slobodan za Oca i njegove planove. Onome kojega je pozvao, a on moli da smije pokopati oca, Isus to ne dopušta. Važnije i hitnije od toga je navješćivati kraljevstvo Božje. A trećemu koji se opet sam nudi, ali prvo se želi oprostiti s ukućanima, Isus kaže da nije prikladan za kraljevstvo Božje. Možda nas iznenađuje ova Isusova odrješitost i nerazumijevanje osnovnih naših potreba za odnosima s najbližima. Možda nas plaše ovi Isusovi zahtjevi. Možda ćemo ih primijeniti samo na nas u duhovnom pozivu i morati zaključiti kako je nama važnije baš to što Isus kaže da ne bi trebalo biti važnije od kraljevstva Božjega i Očeve volje. No, ove Isusove riječi se odnose na sve vjernike, na sve Isusove učenike.

I to nam je teško postići. Zašto? Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela, kaže apostol Pavao. Isusovi apostoli su bili prestrašeni i zaprepašteni pred činjenicom da će Isus podnijeti muku i smrt. Petar je bio malo hrabriji pa je pokušao Isusa odvratiti. Znamo kakav je odgovor dobio. Ali kad su primili Duha Svetoga, više nisu razmišljali koju cijenu treba platiti za kraljevstvo Božje. I platili su je životom kao i njihov Učitelj. Krenimo i mi u slobodi sa svom odlučnošću za kraljevstvo Božje.

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo