Boks je borilački sport kojeg ili voliš ili ne voliš. Nema sredine. Ili ga možeš gledati ili ne možeš. No, ima u tim borcima nešto vrlo jasno a to je njihova borbenost. Naime, boksači su osobe koje nikad ne odustaju. Imaju pred sobom jasan cilj, a to je biti najbolji u svojoj kategoriji. Ta ustrajnost je jedna lijepa krepost koju oni prenose na područje borilačkih vještina, a koja je itekako potrebna nama kršćanima u našoj svakodnevnoj borbi za ono dobro i istinito, pravedno i lijepo.

            Vjerojatno smo se često u životu osjetili potrebnima braniti pravdu i istinu. Često živimo s mišlju da smo pravedni, da živimo istinu. Znamo što je istina i za nju se borimo. Mi smo branitelji istine i pravde a drugi oko nas – oni su na tom putu, ali nemaju tu milost biti poput nas. Nema to veze, mi smo tu da im pomognemo! Bog nas je izabrao baš za to poslanje – da druge okrećemo na put pravde i istine! Navukli smo boksačke rukavice i krećemo prema svome cilju. Želimo u toj kategoriji biti najbolji. Uostalom, i jesmo tu najbolji. Mi smo već odavno oborili druge našim milosnim životom za istinu i pravdu. Ili?

            Evanđelje s kojim se susrećemo ove nedjelje govori o Istini i Branitelju – o Duhu Svetom. Za nas kršćane život bi bio puno jednostavniji, radosniji i lakši kad bismo sa svojih ruku skinuli krive boksačke rukavice, a u glavi postavili ispravan cilj za koji se borimo te ušli u ring s pravim protivnikom – Zlim, a ostavili na miru one koji nisu naši protivnici, već oni s kojima moramo učiti biti sve ono na što nas je Isus kroz evanđelja prethodnih par tjedana učio  u svojoj molitvi upućenoj Ocu – da svi budemo jedno kao što su Otac, Sin i Duh jedno.

             Koliko god nam to nekad  bilo teško prihvatiti, mi nismo posjednici istine i branitelji pravde. Nitko od nas nije bez grijeha. Biblija nas o tome jasno uči. Za nas kršćane istina nije apstraktan pojam već Osoba, Utjelovljeni Bog, Istina u kojoj smo posvećeni – svi. On je istinska Pravda koji nam je poslao Duha Istine i Branitelja. Ne moramo se boriti sami. Ne trebamo se boriti protiv krivo postavljenih neprijatelja. Na nama je navući rukavice za pravu borbu – molitvu i otvorenost Duhu, uči u ring s jedinim pravim Braniteljem – Duhom i s njim se boriti protiv svih onih koji nam uistinu žele vječnu propast – a to nisu ljudi koje smo pozvani ljubiti i surađivati s njima! U suprotnom, postat ćemo branitelji istine koji se bore protiv Branitelja Istine. Kako ćemo to znati? Po plodovima borbe. Gdje nema mira, radosti, jednostavnosti, požrtvovnosti, i samoodricanja, samozataje – tu nema ni Duha, ali ima zasigurno svakakvih duhova!

s. Manes Puškarić OP

Preporučamo