Božić – svetkovina rođenja Gospodnjega

Rodio si se u tišini. Jer riječi ne mogu obuhvatiti neizrecivu tajnu tvojeg učovječenja. O, dubino ljubavi Božje! Rodio si se u tami noći da ne zaslijepiš nikoga svojim božanstvom. A opet, tvoje svjetlo bi objavljeno pastirima i mudracima. Započeo si svoj život čovjeka od prvih trenutaka ljudskog života. Srodio se se nama ljudima. O, dubino ljubavi Božje! Ušao si u našu kožu, obukao si našu put da iskusiš naše progonstvo iz raja, našu udaljenost od Boga, i vratiš nas u ljubav Očevu. Ponizio si se do kraja, oplijenio od svoga božanstva i prišao našoj bijedi i grešnosti. O, dubino ljubavi Božje! Došao si, ne svijet da kaznom udariš, već naše krivde popraviš i rane naše ozdraviš.

Sve si to učinio, Isuse. Ali Božić nije idila. Nije gledanje jaslica i pjevanje božićnih pjesmica. Jest pjevanje, ali naše lijepe božićne pjesme nas pozivaju na duboku meditaciju, promišljanje i odluku.

On za nas trpi čim se rodi. O grešniče, to promisli što učini Otac višnji. Štalica prosta bi njemu dosta prigodna. Zemlju more i nebesa silan ti nadilaziš, a sad među volom, oslom malešan se nalaziš. S neba siđe dolje radi grešnika, rodi se u štali radi čovjeka.

Ti si se spustio do nas da bismo mi mogli iz svoga grijeha i iz svoje bijede uzići k tebi, uzići Ocu. I to istim putem kojim si ti sišao, putem poslušnosti i poniznosti. Božić nas poziva da živimo u slavi i dostojanstvu djece Božje. Primili smo to kao dar tvojim dolaskom u naš svijet. Na svakome je od nas da ti otvorimo srce i uzvratimo sebedarjem. Ti si se utjelovio i učovječio i uprisutnio u svemu našem ljudskom. Ništa ti nije nepoznato, ništa strano. Ti se rađaš u našoj najtamnijoj noći, u našoj hladnoći, u našoj pustoši. Da nas ogriješ i svjetlo nam doneseš. Samo ruku trebamo pružiti, samo srce otvoriti i Božić će biti u nama. A onda s tobom, Rođenim, u svakodnevlju svom hoditi do trenutka kada ćemo ti lice ugledati. I pitat će nas tada Otac što smo s njegovim darom – Tobom – učinili. Kako smo te primili? Kako smo živjeli?

O, dubino ljubavi Božje, hvala ti na neizrecivu daru!

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo