Treća nedjelja došašća

Završila sam studij, zapravo nekoliko njih. Stjecala sam radno iskustvo kroz volontiranje i rad u prestižnim organizacijama, pri čemu sam učila od najboljih uz kontinuirano, pomno isplanirano permanentno obrazovanje. Posjedujem Cambridge i Goethe certifikate, a pohađam super intenzivni tečaj francuskog i super brzi tečaj norveškog jezika. Aktualno vodim prestižnu korporaciju. U slobodno vrijeme kojeg uglavnom nemam, uključena sam u humanitarne akcije o čemu svjedoče mnoge fotgrafije na mojih pet profila u internetskom prostoru.

Tako bi otprilike zvučao odgovor na pitanje o dosadašnjim dostignućima, uz još poneku informaciju o super skupom automobilu koji vozimo, odjeći i obući koju nosimo, modnim dodacima, kozmetičkim tretmanima i preparatima, režimu prehrane i tjelovježbi, o dalekim i egzotičnim destinacijama koje redovito posjećujemo i planiramo posjetiti jer …. mi smo bitni i sve je nekako u superlativima oko nas, za nas i radi nas. Razmišljanje i govor o nama samima, ukazuje da smo upali u kolotečinu posjedovanja samih sebe i drugih, stvari i situacija.

Kada je Ivan Krstitelj u tamnici čuo za Kristova djela, poslao je svoje učenike da upitaju Isusa: Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?

Isus je Ivanovim učenicima odgovorio: Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.

Isus o sebi govori kao sustvaratelju Božjeg milosrđa. Njemu su drugi važni. On se očituje kroz slobodu, radost, zdravlje i život slijepih, hromih, gubavih, gluhih, mrtvih i siromašnih.

A mi? Duhom smo odsutni, ne znamo slušati, za budnost smo preumorni, previše smo raspršeni za pridavanje pozornosti događajima kroz koje nas Gospodin poziva u službu milosrđa.

Isus poziva, a mi ne slušamo pa samim time i ne čujemo te nismo u stavu poslušnosti. Poslušnost svetoj evanđeoskoj malenosti je slavlje duše, po toj se poslušnosti duša vraća Bogu.

Isus svojim učenicima govori o .. najmanjem u kraljevstvu nebeskom ..

Kada govori o sebi, Isus govori o milosrđu Božjem te sebe predstavlja najmanjim u kraljevstvu nebeskom.

Bojimo se malenosti, grčevito brinemo i činimo sve dopušteno i nedopušteno kako se naše sebeljublje ne bi razotkrilo pa ga pokušavamo trpati pod koncepte koje nazivamo samopouzdanje i samopoštovanje. Njegujemo naše tvrdokornosti, potvrđujemo naše otpore i osnažujemo ih na štetu svojih bližnjih, obitelji, zajednice.

Teško nam je odvojiti se od samih sebe i dati prvenstvo dobru bližnjih. Znamo mi jako dobro govoriti o ljubavi, ali ne znamo iz nje i u njoj djelovati.

Advent je, dolazi ljubav – volimo reći. Podsjetimo jedni druge da se na Božić radujemo i slavimo rođenje Isusa koji pobjeđuje u porazu, Isusa koji se uspinje u silaženju, Isusa čija ljubav obuhvaća sve ono što bi naša ljudska narav odbacila.

s. Mirjam Peričić OP

Preporučamo