Druga nedjelja došašća

‘Obratite se, približilo se Kraljevstvo Nebesko’, opominje nas Ivan Krstitelj.

Vrijeme je došašća, vrijeme iščekivanja i čekanja, vrijeme ispunjeno poticajima, poukama, ohrabrenjem. Ovo adventsko vrijeme često shvatimo razdobljem odricanja, pojačane molitve, ispunjavanja odluka. Mnogo vremena nam prođe baš u tome. Upiremo sve sile da odabrana odricanja i odluke savršeno provedemo u djelo. Često na tome ostanemo. Cilj nam je ispunjen. Ali ovo nabrojeno nije cilj, već samo sredstva kako bi doživjeli vlastito obraćenje, shvatili koliko puno nepotrebnog guši našu slobodu, našu radost i mir, našu povezanost s Bogom i s čovjekom. Sredstva ne smijemo brkati s ciljem. Sredstva su pomagala kako se Bogu otvoriti , kako Boga pustiti u svoj život da se tu rodi i nađe dostojan stan. Trudimo se urediti svoj život, pripremiti Novorođenome dostojno prebivalište u svom srcu i svaki mu dan biti korak bliže. Advenat je vrijeme zahvale i radosti jer nam je Otac obećao poslati svoga sina već u samim počecima ljudske povijesti. Na to ga je potakao grijeh prvih ljudi koji su se počeli udaljavati od njega. Otac im pruža novu nadu, obećava im Spasitelja. Nije rekao kada će ući u ljudsku povijest, još manje im je otkrio kada će se u nama roditi. Vrijeme između obećanja i ispunjenja je Advenat, vrijeme aktivnog čekanja Gospodina Isusa. Prorok Izaija se pjesnički izražava o tom vremenu: ‘Vuk će prebivati s janjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti a djetešce njih će voditi… Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj. Zemlja će se ispuniti spoznajom Gospodnjom kao što se vodom pune mora.’ Iz 11, 9 ) U Drugom čitanju Pavao nam izriče svojevrsni blagoslov i opomenu u isto vrijeme :“ A Bog postojanosti i utjehe dao vam dao vam da međusobno budete složni po Kristu Isusu, jednodušno, iz jednog grla , slavite Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista. Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju.“

 U život svakog od nas Isus ulazi po svojoj riječi i po sakramentima. ‘ Jer Božja je Riječ uistinu živa i djelotvorna. Oštrija je od  od svakog dvosjeklog mača; prodire dotle da dijeli dušu od duha i zglobove od moždine, te prosuđuje nakane i misli srca.  Nema stvorenja koje bi se pred njom moglo skriti. Sve je golo i razotkriveno pred pogledom Boga, kojemu ćemo morati položiti račun. ( Heb 4, 12 -13)

Živjeti u skladu s Božjom Riječi znači živjeti upravo onako kako se od nas očekuje. Nema laganja ni pretvaranja pred Bogom ni pred sobom. Božja Riječ je snažno svjetlo, jasna kao dan, pa nikakva tama, sivilo niti zlo ne ostaju nezapaženi. Ivan Krstitelj stoji na početku našeg puta obraćenja i jasno se obrušio na Farizeje i Saduceje a time i na svakog od nas: „ Zmijski porodi! Tko vas naputi da bježite od srdžbe što stiže? Rodite , dakle plodom koji odgovara obraćenju!“ Mt 3, 8 )

Uzalud krštenje vodom, uzalud slušanje propovijedi, uzalud sve ako obraćenje izostane. Preteča na tome ustrajava, na ljubavi, dobroti, poštenju, iskrenosti, milosrđu i svemu ostalomu što nas čini sličnima Onome koga iščekujemo.

Shvatimo Advenat putovanjem, poštujmo upute  kojima vrve misna čitanja, nagovori, meditacije i razmatranja. Smjerokazi i upute će nas dovesti do Betlehemske štalice gdje nas iščekuje Božja ljubav da nam se objavi u svoj svojoj punini, da nas prosvijetli, obasja i ogrije, kako bi svatko od nas bio njegov preteča ovdje na zemlji.  Bog traži nas, mi tražimo Boga, On iščekuje na nas , mi iščekujemo njega. Sigurno ćemo se pronaći već u ovoj suznoj dolini, a još uvjerljivije u vječnosti.

s. Katarina Maglica OP

Preporučamo