U nedjelju, 7. kolovoza 2022., s. Manes Puškarić položila je doživotne zavjete u Korčuli. Euharistijsko slavlje u 11 sati u samostanskoj kapeli predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, mons. Tomislavom Rogićem, mons. Antom Ivasom, braćom dominikancima i nazočnim svećenicima.

Na ovom slavlju su sudjelovala četiri biskupa, jer sestre obilježavaju 100. obljetnicu smrti svoga utemeljitelja dominikanca o. Anđela Marije Miškova. Biskupi iz Šibenika su prisutni zato jer je o. Miškov rodom iz Zlarina. Đakovačko-osječki nadbiskup je nasljednik biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je bio veliki prijatelj o. Miškova i dobročinitelj u gradnji samostana u Korčuli. Bili su nazočni roditelji s. Manes, sestra s obitelji, sestre dominikanke, te prijatelji zajednice.

Slavlje je započelo ulaznom procesijom i ulaznom pjesmo Divne l’ nade, koja se uvijek pjeva kod zavjetovanja sestara. Razmišljajući o nedjeljnom evanđelju biskup je u svojoj homiliji povezao poruku Božje riječi i čin zavjetovanja s. Manes. Naglasio je da je ona pozvana poput vjernog upravitelja davati pravi obrok drugima od onoga što je sama primila kao dar. I trebamo biti spremni na Gospodinov dolazak, jer često puta mnogo toga znamo ali nam to neće koristiti pri konačnom susretu s njime jer nismo naučili ljubiti, opraštati, žrtvovati se. Biskup je istaknuo da u teškim situacijama treba pitati Isusa za savjet, jer ljudi ne mogu dati pravi odgovor. Završio je svoj homiliju pjesmom Rajmunda Kuparea.

Mrtvi mi valovi izbacuju vesla.
Sporo idem uza snagu svu.
A On mirno spava (k’o da ne zna za me)
Ništa za to. On je tu.

Imam vjeru čvrstu da prkosim vjetru
I znam da je Isus meni sklon,
Pa, kad teška vesla iz ruku mi padnu,
Ja ću zaspat, a veslat će On.

Nakon homilije slijedio je obred zavjetovanja. Crkva prati taj čin predanja zazivom svetaca u litanijama, dok je zavjetovanica prostrta pred oltarom u obliku križa. Zatim je s. Manes izrekla svoje doživotno obećanje Bogu polažući tri zavjeta: posluha, čistoće i siromaštva na ruke vrhovne glavarice s. Jake Vuco. Sestra prima prsten kao znak vjernosti Zaručniku. Na kraju obreda zavjetovanja vrhovna glavarica izjavljuje “da ti je od sada u ovoj obitelji sestara dominikanki s nama sve zajedničko.”

Na završetku euharistijskog slavlja slijedio je svečani Tebe Boga hvalimo za dar još jednog Bogu posvećenog života i svečani blagoslov. Zatim je srdačnu čestitku uputio biskup Ivas. Istaknuo je kako ga ime s. Manes podsjeća na riječi dvojice učenika na putu u Emaus: Ostani s nama, Gospodine, što na latinskom glasi: Mane nobiscum, Domine. Zaželio je da Gospodin ostane s njome i po njoj među ljudima.

S. Manes Romana Puškarić rođena je 1993. u Ogulinu. Odrasla je u župi Ivana Nepomuka u Vrbovskom. U zajednicu sestara dominikanki stupila 2013. Sljedeće godine započela je novicijat, a 2016. položila prve zavjete. Diplomirala je na katedri fundamentalne teologije u Zagrebu 2019. Radi kao vjeroučiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

s. Blaženka Rudić

Preporučamo