Liturgijska čitanja vazmenih nedjelja i svagdana uzimaju se isključivo iz Novoga zavjeta. Najviše čitamo Ivanovo evanđelje i Djela apostolska, a u Službi čitanja Otkrivenje i Ivanove poslanice. Ovim novozavjetnim tekstovima pred nas se stavlja novost koju donosi Kristovo uskrsnuće i preobrazba koju izvodi Duh Sveti. To je ujedno put Isusovih učenika nekada i danas.

U svijesti današnjih kršćana kod nas korizma zauzima dosta važno mjesto. Istina, često se svodi na odricanje, na neki autotrening kojim se dokazuje snaga vlastite volje za nečim što bi bilo poželjno postići. Tako dočekamo i proslavimo Uskrs, sretni što je to zahtjevno razdoblje prošlo. Zanos i snaga Uskrsa brzo splasnu, a uskrsno vrijeme traje pedeset dana. I sa Uskrsom nije sve gotovo. Uskrsno vrijeme je priprema i još jedno iščekivanje. Priprema je to na dolazak Duha Svetoga. Isus je slanjem Duha Svetoga dovršio svoje spasenjsko djelo, a mi primanjem Duha Svetoga bivamo potpuno osposobljeni za to isto Kristovo djelo koje trebamo nastaviti.

Isus je učenicima prije svoje muke tumačio puno toga,  a znao je da oni to ne razumiju. No, svejedno je govorio da se sjete toga kad se dogodi.  I obećao je Duha Branitelja koji će ih poučavati o svemu i dozivati u pamet sve ono što im je govorio.

Djela apostolska svjedoče o prisnosti apostola s Duhom Svetim. Duhom je ispunjen njihov život, propovijedanje, svjedočenje. Događaju se obraćenja i ozdravljenja. Taj Duh ih šalje navješćivati ili im priječi tamo kamo su oni mislili ići. Osnaženi tim Duhom podnose progone, pogrde, opasnosti i mučeništvo. Duh Sveti je nazočan među njima kao i Gospodin Isus. S tim Duhom donose odluke i postavljaju ljude u službu. Često se spominje molitva i post u važnim odlukama. Taj Duh je tako prisutan da mogu reći: odlučismo Duh Sveti i mi.

Vazmeno vrijeme je važno liturgijsko vrijeme u životu Crkve i svakog pojedinog vjernika. U Zbornoj molitvi šeste vazmene nedjelje molimo da nam Bog udijeli neoslabljenim zanosom slaviti dane u čast uskrslom Gospodinu. Ne možemo pravo ni slaviti bez Božje milosti i pomoći, a kamoli djelovati. Duh Sveti će nas voditi i pokazati nam što trebamo činiti. Nakon primanja Duha i svetkovine Duhova tek smo pozvani na svjedočenje Kristova uskrsnuća, kao i apostoli nakon silaska Duha Svetoga. Duh Sveti razlijeva ljubav u naša srca, a ljubav se pokazuje tako što čuvamo Kristovu riječ.

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo