„Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.“ ( Iv 15, 12. ) Ako nam pogled zastane na samo prvom dijelu izrečene Gospodinove misli ‘ljubite jedni druge’ mogli bismo davati razna tumačenja ljubavi baš kao što to čine samozvani učitelji, razni psiholozi i psihijatri, u novije vrijeme i političari. Svi oni govore o ljubavi koja njima na neki način ide u korist često rušeći sve moralne i ljudske vrijednosti. Tisak i govori, knjige znanstvene i beletristika, filmovi i umjetnička djela, sve to vrvi riječju ‘ljubav’. Podrazumijeva sve i svašta, moralno i nemoralno, ono što čovjeku daje dostojanstvo i ono što ga degradira kao čovjeka. Riječ ljubav više nije svima istoznačnica.

Isus nas ne ostavlja u neznanju, ne dopušta da nas ‘neki od naših’ ili ‘neki od njihovih’ zbunjuju i unose nesigurnost u naš vrijednosni sustav. On jasno poučava ‘ Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio ‘ Tu zastajemo, tu nam zabljesne snaga , veličina i zahtjevnost ljubavi. Poziva nas da ljubimo kao što je on sam  ljubio. Preko poniženja, odbačenosti, neshvaćenosti, osamljenosti, znoja i krvi sve do smrti na križu. Za ljubav se daje sve, radi ljubavi se puno toga  podnosi.

Ljubav bez spremnosti na žrtvu radi ljubljene osobe zapravo i nije ljubav. Isus u nekoliko navrata poziva  svoje slušatelje, svoje suvremenike i nas danas, da svoju ljubav djelima dokazujemo, ne riječima, nemaju težinu uvjerljivosti, nemaju snagu životnosti. Što je još zanimljivije Isusov poziv na ljubav nije poticaj ni opomena, to je prava zapovijed jer Isus jasno poručuje ‘ovo je moja zapovijed: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.’ Materijaliziranje zapovijedi ljubavi zahtijeva trajnu budnost, čvrstu vjeru, spremnost na odricanje i žrtvu, poniznost, spremnost drugima prepustiti prvo mjesto. Vježbanjem u takvoj ljubavi u svakodnevnom našem življenju, poprimamo Isusove kvalitete: milosrđe, opraštanje , liječenje, prihvaćanje drugoga takav kakav jest, spremnost podmetnuti svoja ramena pod križ voljenih osoba. Sve to traži budnost, snažnu volju i napor. Ljubav raste u nama i drugima dok je velikodušno dijelimo i druge svojim primjerom na to potičemo. Ljubav se hrani dobrotom, a dobrota se umnaža živeći ljubav u praksi.

Krist je sebe žrtvovao iz ljubavi prema Ocu Nebeskome i iz ljubavi prema Čovjeku. Ona je pokretačka saga i zalog zajedništva s Bogom i s ljudima.  Ozbiljno je treba shvatiti, od nje živjeti i za nju živjeti. Cijeli se Kristov život i njegovo poslanje  na ljubavi  temelji. On je naš Put, Istina i Život. Tim putem nam je ići i život nam je siguran ovdje i u vječnosti.

s. Katarina Maglica OP

Preporučamo