U nedjelju, 7. listopada 2021., u župi Uznesenja BDM u Pregradi na misi u 11 sati obilježen je oproštaj sa s. Jasenkom Mravak i s. Zoranom Kadić, a također i dobrodošlica s. Ivani Škrinjar i s. Mirki Vareškić.

Tople riječi zahvale uputio je župnik vlč. Ivan Mikec u ime cijele župne zajednice. Istaknuo je dugogodišnji rad s. Jasenke u ovoj župi. S. Jasenka je kroz 15 godina bila orguljašica i vodila mješoviti zbor Salve Regina, a ujedno se brinula za domaćinstvo župniku, i još puno dodatnih manjih i većih svakodnevnih poslova. Župnik je istaknuo njenu vedrinu i radost koju je širila oko sebe. Iskreno i dobrohotno je susretala ljude i zanimala se za njihove radosti i žalosti, noseći ih u svojim molitvama. S. Jasenka se oprostila sa župnim zborom u četvrtak, 4. 11. kada su joj pjevači posebno zahvalili. A u nedjelju ih je još počastila rakijom travaricom i suhim smokvama, koje su pjevači uvijek rado od nje primali. S. Jasenka odlazi u samostan sv. Martina u Splitu. S. Zorana je provela godinu dana u župi, pomažući u svemu potrebnome. Župnik je i njoj zahvalio i poželio da iskustvo sa ove župe ponese u život.

U župu dolaze s. Ivana Škrinjar, rodom iz Pregrade, i s. Mirka Vareškić. Obje su se vratile iz Kanade nakon završetka djelovanja dominikanki u toj zemlji. Župnik ih također pozdravio i izrazio toplu dobrodošlicu.

Na misi je nazočila i časna majka s. Jaka Vuco koja je također uputila riječ zahvale sestrama i župljanima i predstavila sestre koje dolaze na župu.

Poštovani župniče, drage župljanke i župljani zagorske katedrale,

Svi znamo da se nije lako opraštati i zahvaljivati kada nam odlazi netko drag, jer toga nekoga uskoro više nećemo vidjeti u crkvi, u župnom dvoru, u vrtu, u kući, na ulici. Rastanci nam ožaloste dušu, ostavljaju prazninu. Nekada je zgodno reći da je taj netko ostavio duboki pečat na nas svojom osobnošću, svojom radošću, svojom prisutnošću, svojom nenametljivošću, svojom dobrotom i bogatstvom koje izvire iz topla i majčinskog srca! Nekada izričemo te i slične riječi koje u dubini nisu ni iskrene, ni točne.

Ali danas, naše riječi imaju još veću snagu i težinu, danas su istinite! Izlaze spontano i lagano, jer govore o našoj sestri Jasenki. Govore o sestri koja zrači ljubavlju i otvorenošću za svakoga u svakom trenutku.

Ne mogu nabrajati sve teške i lijepe trenutke, zgode i nezgode, koje je č. Jasenka proživjela kroz 15 godina u ovoj župi. Ne bi ni ona, sigurno, to htjela. Neka bude blagoslovljeno i plodonosno svima kojima ste darivala svoje molitve, svoje vrijeme, svoje sposobnosti, svoje darove. Bog će i dalje djelovati po Vama č. Jasenka gdje god bila! Hvala Bogu na Vama, a Vama –  što ste po Njegovu uzoru živjela i radost nosila!

I naša s. Zorana se sa svojih stijena i plavog mora, brzo i lako navikla na zelene zagorske brege. Ali redovnički život je trajan poziv na novo, drugačije, više, pa evo prigoda za ponovno usavršavanje u novim vještinama i aktivnostima.

Hvala svima zajedno za svu ljubav koju ste pružali i pružate sestrama koje s vama žive. Hvala vam za spremnost i otvorenost kojom primate nove sestre i  ispraćate zaslužne. Hvala što svoju privrženost župi i Crkvi pokazujete na različite načine. Hvala što rado živite sa sestrama, dijelite svoje radosti i žalosti i utemeljujete svoj život u vrijednosti koje su trajne i imaju izvorište u Bogu po uzoru na njegova sina Isusa Krista, a nadahnute ljubavlju Duha Svetoga.

U tom istom duhu i ljubavi predajemo vam i sestre Ivanu i Mirku. Naše sestre  su dugi niz godina djelovale u dalekoj Kanadi. Vjerujem da će se ista ljubav i otvorenost prelijevati s njihovih života u vaša srca. Vjerujem da ćete uskoro otkriti toplinu i dobrotu koju Bog u svakoga od nas nesebično lije, da će vaša župa biti mjesto u koje rado volite doći i  kojoj želite istinski pripadati.

Neka vas sve čuva Bog i zagovara Majka Marija naša učiteljica i zagovornica.

Mnogi su župljani osobno došli zahvaliti s. Jasenki i pozdraviti ju na rastanku. U ponedjeljak ujutro sestre je primio u općini gradonačelnik Marko Vešligaj i također im zahvalio na njihovom djelovanju.

O tome pročitajte više na linku

Više fotografija na linku

Preporučamo