Jeste li ikada držali sjekiru u ruci? Ona je uistinu teška. A jeste li probali s njom sasjeći komad drveta? To je još teži posao. Treba puno snage u rukama, nogama te dobro oko da se procijeni gdje je najkorisnije i najefikasnije sasjeći.

Rukama radimo. One su simbol rada, dodira. Preko njih osjećamo i dodir druge osobe. Preko ruku se očituje jesmo li grubi ili nježni – ovisi o našem dodiru. Noge nas vode. One su simbol putovanja. One nas vode na naše zadane ciljeve. Vode nas iz prostorije u prostoriju, njima hodamo na svetu misu, njima hodamo ususret bližnjemu, na određene dogovore. Oči? Oči su ogledalo duše. Pogled koji nosimo jasno daje do znanja što se nalazi u našoj nutrini. Nije li to za zastati i pitati se? Jer, oči su najbolji dokaz da duša postoji. Nevidljiva duša svoje tragove ispisuje preko pogleda i odaje sebe kao riznicu dobra ili zla – ovisi o onome što čovjek uzgaja u srcu.

Isus govori o rukama, nogama i očima. Ovaj put govori o njima veoma radikalno. Nije li to naša vjera? Često znamo dobro govoriti o našoj vjeri, kao što i ja sada pišem, ali u životu djela su nam mlaka, a to Gospodin nikako ne prihvaća (usp. Knjiga Otkrivenja). Ne da malo griješimo, pa malo ne, nego se ponekad toliko opustimo u tom variranju da više nemamo potrebu odsjeći ruku, nogu ili oko odnosno odsjeći grijeh u našem životu i još više korijen – okolnosti, situacije, osobe – koje nas navode i vode prema grijehu. Bolje je onima koji puno griješe, ali su itekako svjesni toga nego li onima koji više ili rijetko kada ne prepoznaju svoja stanja zbog toga što su ”odavno u vjeri”.

Jer, oni koji puno griješe, možda to čine samo rukama i očima, a kako kaže Isus, nogu su već odavno odsjekli, pa se trude to učiniti s ostalim udovima. Drugima je najvažnije da su zdravi i da su svi udovi na mjestu. Govorimo slikovito jer ovdje se radi o radikalnosti nasljedovanja dobra a odbacivanja grijeha. Isus traži da odsiječemo s duhovnom sjekirom nogu koja nas vodi u društvo, k osobama, u situacije i događaje koji izazivaju grijeh. Isus nas traži da odsiječemo ruku koja nas navodi da s drugima stvaramo dogovore koji su grijeh. Isus nas traži da iskopamo oči odnosno situacije, događaje, slike koje gledamo ili uočavamo a navode nas na gr

Važno je imati duhovnu sjekiru. Uvijek prisutna, uvijek dostupna. Poput Judite koja je odsjekla glavu Holofernu, učinimo i mi to sa svime onime čime vrijeđamo Isusa Krista, jednog Gospodina i Kralja. On će tada dati milost na milost. Garantirano!

s. Manes Puškarić OP

Preporučamo