Blažena Ozana Kotorska – novi je životopis prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske, proizišao iz pera dominikanke s. Slavke Sente. Napisan je vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom i stilom, prijemljivim širokom vjerničkom puku. Utemeljen je na već postojećim poznatim životopisima Blaženice od don Nike Lukovića, dominikanaca o. Inocenta Taurisana i o. Marijana Biškupa, ali izrečen novom svježinom i osobitom ljubavlju prema bl. Ozani.

Autorica najprije donosi kratki povijesni prikaz prilika u gradu Kotoru. Zatim opisuje Ozanin život od djetinjstva u crnogorskim planinama, preko dolaska u Kotor na službu kod plemićke obitelji Buća do pristupanja u Treći red sv. Dominika. Kao dominikanska trećoredica Ozana je proživjela 52 godine života kao velika pokornica i moliteljica. Bila je obdarena posebnim darovima mudrosti, savjetovanja i proricanja. Njegovala je osobitu pobožnost prema Majci Božjoj, Muci Isusovoj, dušama u čistilištu, te sv. Tripunu i sv. Vinku Fererskom.

Ozana je živjela sa svojim gradom i svojim sugrađanima neprestano bdijući svojom molitvom nad svim njihovim potrebama. Kao velika moliteljica i čudotvorka izmolila je spas od Turaka, od velikog potopa, ozdravila je i spasila pojedine osobe koje su joj se utekle u zagovor. S. Slavka navodi i novija svjedočanstva o ozdravljenjima po Ozaninu zagovoru koja su se dogodila u ovom stoljeću.

Blažena Ozana se smatra ekumenskom sveticom i zagovornicom jedinstva Crkve. Proglašena je blaženom 21. prosinca 1927. zauzimanjem dominikanca o. Anđela Marije Miškova, koji samo proglašenje nije doživio na ovoj zemlji. Postupak za proglašenje svetom podržao je Opći zbor dominikanskog reda 1986. u Avili. Dana 27. travnja 2013. postupak za proces kanonizacije povjeren je dominikancu fr. Vitu Tomasu Gomezu.

Njezino neraspadnuto tijelo, koje se nalazi u crkvi sv. Marije u Kotoru, više puta je bilo podvrgnuto rekogniciji, to jest pregledu stručnjaka i utvrđeno je da je još uvijek gibljivo i u dobrom stanju.

Knjiga je obogaćena starijom i novijom ikonografijom Blaženice. Na kraju se donose molitve bl. Ozani, devetnica, trodnevlje i litanije, kao i nekoliko pjesama. Knjigu izdaje Kongregacija sestara dominikanki. S. Slavka, koja revno promiče štovanje blažene Ozanine, podarila nam je još jedno poticajno štivo za upoznavanje Ozanina života, te preporuku za utjecanje u njezin zagovor.

s. Blaženka Rudić

Preporučamo