Šesta vazmena nedjelja

Evanđeoski odlomak koji danas čitamo nalazimo samo u Ivanovu evanđelju i sadrži riječi koje je Isus izrekao na posljednjoj večeri. Upućene su njegovim učenicima, tj. apostolima. Nastavljaju se na govor u kojem Isus govori učenicima kako je on trs, a učenici loze. Ta nam slika govori o uskoj povezanosti Isusa i njegovih učenika.

Današnji pak odlomak iz evanđelja samo još produbljuje tu temu, tu usku povezanost Isusa s učenicima. Govori učenicima koliko i kako ih ljubi i zapovijeda im da ostanu u njegovoj ljubavi. Riječi su to koje se izgovaraju samo jako bliskim osobama, samo onima koje duboko i iskreno volimo. Vidimo koliko je Isus ljubio svoje učenike i gotovo nam je nestvarna tolika ljubav. Isus želi da se učenici raduju. Sve nam to pokazuje kako je Božja ljubav potpuno dobrohotna i potpuno besplatna.

No Isus ide korak dalje i zahtjeva od učenika da i oni tako ljube jedni druge. Možemo se pomalo i obeshrabriti čitajući ovo evanđelje. U ovim retcima vidimo beskrajnu Božju ljubav i ne možemo ostati ravnodušni pri tom. Ljubav je to koja ništa ne zadržava za sebe, koja se u potpunosti dariva, ljubav koja daje i život za drugoga. Da, možemo se obeshrabriti ako čitamo to posve doslovno i mislimo da moramo svoj život dati za svoje bližnje.

Svoj život dajemo za druge ako dajemo svoje vrijeme za njih, ako dajemo svoje talente u službi drugima, ako pomažemo onima oko sebe. Svoj život dajemo drugima ako priskočimo u pomoć potrebnom i tada kad bismo radije možda malo odmorili ili radili nešto drugo. Svoj život dajemo za druge kada praštamo uvrede drugih i ne zadržavamo se u svojim ranama.

Koliko nam je Božja ljubav nestvarna, toliko nam se i Isusova zapovijed čini neostvariva. Ali Isus nas uvjerava: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas da idete i rod donosite.“ Mi mislimo da je to nemoguće, mi mislimo da ne možemo, ali Isus zna da možemo. On nas je izabrao da rod donesemo, da činimo djela ljubavi, da praštamo i ljubimo baš kako je on nas ljubio. On zapovijeda, ali i daje sve što nam je potrebno da bismo zapovijed izvršili. Ako ostanemo u njegovoj ljubavi, tada i nemoguće postaje moguće.

s. Barbara Bagudić

Preporučamo