Slavljem Krštenja Gospodinova u vodama Jordana završava božićno liturgijsko vrijeme i započinje Isusovo javno djelovanje.

Razmatramo kako Isus velikodušno, a opet skrovito, poput Sluge Patnika staje u red grešnikai premda je sam bez grijeha, On preuzima na sebe ljudsko stanje i pristupa krštenju pokore koje je Ivan propovijedao. Time do izražaja dolazi Isusov odnos prema bratu i sestri – čovjeku. Krštenje Gospodina našega Isusa Krista ukazuje na beskrajno Božje milosrđe prema njegovim stvorenjima kojim se dodiruju Nebo i Zemlja. Kao odaziv na Božje milosrđe prema njemu, čovjek je pozvan biti milosrdan prema svome bližnjemu.

Istinska radost nije, kaže papa Benedikt XVI, jednostavno prolazno stanje duha ili nešto što se postiže vlastitim trudom. Istinska radost je Božji dar rođen iz susreta s Isusovom živom osobom, iz toga što smo Mu napravili mjesta u sebi, iz dobrodošlice Duhu Svetom koji vodi naš život.

Često riskiramo gubitak istinske Kristove radosti i mira na način da sami sebe uzdižemo, ističemo, ne ostavljajući prostora za Boga u svim svojim impulsima, idejama, interesima i rasporedima. Vodimo se kriterijima izvrsnosti ovoga svijeta koji razaraju i osobu i obitelj, zajednicu općenito.

U Krštenju Gospodinovuvidljiv je i Njegov odnos s Ocem. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!

Sveti Ćiril Jeruzalemski kaže: ako imate iskrenu pobožnost, Duh Sveti će sići na vas i čut ćete glas Očev.… jer Bog bijaše s njime, prošao je zemljom čineći dobro …Osoba koja vjeruje da je Bog s njom, da je Bog u ljubavlju gleda i vidi, sluša i čuje, prati i vodi ispunjena je utjehom i sigurnošću – i čini dobro, pronosi mir po Isusu Kristu.

Papa Franjo kaže da su svakome od nas, koji smo ponovno rođeni s Kristom u krštenju, upućene su Očeve riječi: Ti si sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina.Ta Očeva ljubav, koju smo svi primili na dan krštenja, plamen je zapaljen u našim srcima i traži da se hrani molitvom i ljubavi.U krštenju su korijeni našeg života u Bogu.

s. Mirjam Peričić OP

Preporučamo