Sedma nedjelja kroz godinu

On ti oprašta sve tvoje grijehe, On liječi sve tvoje slabosti; On spašava tvoj život od uništenja, okrunjuje te dobrotom i nježnošću.

Umjesto u dobroti i nježnosti, čovjek je napredovao u okrutnosti, produbljivanju onoga što nije dobro.

Mudrovanja o grijesima, slabostima i uništenju idu do u nedogled, a ljubav se pokušava svesti na sve što nije od Boga. O tim svojim mudrovanjima jedni pišu traktate, drugi ih iščitavaju u jednom dahu, dok treći njima hrane svoje misli i djelovanja. Čovjek je tako uvjerio sebe da je mudar, da posjeduje duboko znanje, uvid i dobro rasuđivanje. Mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom.

Oko za oko, zub za zub – pokretač je i motiv za djelovanje mnogih ljudi. Uzvratiti istom mjerom da nekoga ne bismo oštetili više negoli on nas pa ćemo tako sačuvati i tuđe i svoje dostojanstvo. Ili, brže bolje uzvratiti nekome uslugom na njegovu dobrotu pa neka je što prije čist račun. U takvim našim postupanjima nema ljubavi ni u tragovima te zanemarujemo istinu kako je upravo ljubav u nama glavni izvor zasluge pred Bogom.

Budući je stvoren na sliku Božju, čovjek kao pojedinac ima dostojanstvo osobe: on nije tek nešto, nego netko. Sposoban je upoznati sebe, posjedovati se i slobodno se davati te ulaziti u zajedništvo s drugim osobama; milošću je pak pozvan u savez sa svojim Stvoriteljem da mu odgovori u vjeri i ljubavi, i nitko drugi ne može dati taj odgovor umjesto njega. (KKC)

Ljubav je osnova dobrote i nježnosti, ona je srž osobnog i zajedničkog života u savezu sa Stvoriteljem. Ljubav je, kao i Tijelo Kristovo, nedjeljiva: ne možemo ljubiti Boga kojega ne vidimo, ako ne ljubimo brata i sestru koje vidimo.

Ljubav je ispunjenje svih naših djela. Tu je naš cilj: radi njega trčimo; prema tom cilju trčimo; kad k njemu budemo stigli, u njemu ćemo naći svoj počinak, kaže sv. Augustin.

Svi smo pozvani na svetost: Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.

U posvećenju slavi Božjoj i službi bližnjima, u svakoj prilici i neprilici uzdajmo se u Boga koji je ljubav, jer On sve izvodi na dobro, za naše spasenje.

Neka te ništa ne buni i ništa ne plaši.

Sve prolazi. Bog se ne mijenja.

Strpljivost postiže sve.

Tko ima Boga Ništa mu ne manjka.

Sam Bog dostaje.

(sv. Terezija od Isusa)

 

s. Mirjam Peričić OP

Preporučamo