Svetkovina sv. Marije Bogorodice
Za nas katolike početak nove kalendarske godine nije neki značajan događaj koliko je to završetak liturgijske godine – svetkovina Krista Kralja. Ipak, prvi dan siječnja svake nam godine donosi otajstvo Majke Božje, njezina bogomajčinstva, njena  slobodna potvrda i prihvaćanje Božjeg plana za njen život.
Ne znamo na koji način se dogodilo materijalno začeće Sina Božjega u Marijinoj utrobi.  Neki umjetnici predstavljaju scenu Navještenja kao Božju riječ koja ulazi u Marijino uho. I doista, stoljećima u antici i srednjem vijeku na poseban način bilo je rašireno vjerovanje da je Djevica začela Isusa Krista na uho. To nam samo govori koliko je važan naglasak na slušanju Božje Riječi, Božje volje za naš život.
Marija, Bogorodica, Majka Božja, u potpunosti nam je pokazala svoju poslušnost Božjoj riječi odnosno volji za njen život. Nije to bilo niti malo lako. Da bismo to shvatili, sve njene muke, križeve i prepreke s kojima se suočavala kao Majka Božja, valja nam otvoriti Sveto Pismo i dozvoliti da ulazi u naše uho te da se utjelovljuje u tišini našeg srca pa će i naše riječi biti slađe, blaže i pravednije.
Nova godina, novi početak – više ovo prvo, jer navikli smo mi na naše stare putove. Samo oprez s našim uhom jer, što uđe i što se utjelovi u našem srcu kroz 2023., davat će svoje plodove, zato neka to bude Božja riječ i gledanje primjera Bogorodice Marije.
s. Manes Puškarić, OP

Preporučamo