Isus povede sa sobom troje svojih učenika. Molio se. I dok se molio lice mu se izmijenilo a odjeća sjajem zablistala. Isus i nas želi povesti u osamu. Ostavio nam je svoje brojne primjere koji nas u novozavjetnim tekstovima potiču po Duhu na pravu molitvu u samoći. Također, Isus nam kroz svoju molitvu pokazuje svoju puninu božanstva, ono što on uistinu jest – pravi Bog i pravi čovjek. Učenici još ne mogu shvatiti i žive u svome svijetu. Tek nakon smrti i uskrsnuća shvaćaju što su vidjeli i čuli.

            I mi smo ovdje nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Čitamo novozavjetne tekstove o Isusu i divimo se njegovoj molitvi, njegovu božanstvu. Čitamo i pišemo, kao i ja sada, brojne tekstove o Njemu, slušamo duhovne obnove, duhovne vježbe, seminare više puta godišnje, pratimo korizmene e-duhovne vježbe. Nikada nam ništa nije bilo više dostupno o Isusu Kristu nego što je u današnjem vremenu. Ali što to sve znači ako smo pretrpani tekstovima a ne znamo kleknuti i slušati Njegov glas? Ako ne znamo svaki dan učiniti ispit savjesti i ispravljati sitnice? Ako ne znamo prihvatiti poniženja i ako ne znamo zaustaviti se? Ništa. Jer naša vjera očitovat će se u djelima. I kad bismo svoja djela odnosno nedjela više promatrali razumjeli bismo i onoga pokraj sebe – istoga takvog. Ne bismo minute i sate provodili prepričavajući i komentirajući sitnice, mane i grijehe bližnjega sve kako bismo opravdali, svjesno ili nesvjesno, svoje mane i grijehe i ne bismo druge uvlačili u taj krug. Ne bismo gledali samo druge, nego najviše sebe.

            Korizma je vrijeme pojačane molitve, pojačanog rada na sebi. Što nije dobro umanjimo, što je dobro povećajmo, što je mana iskorijenimo barem jednim dijelom, što je vrlina udvostručimo. Jer Isus nas je naučio kako moliti. Nemojmo zaspati kao ova tri učenika dok se čudo kroz molitvu može dogoditi, dok se na koljenima mogu milosti izmoliti. Jer, doživjeli smo smrt i uskrsnuće. Dragi čitatelju, ovaj tekst napisan je,  ali Ti si – samo ti – kreator svojih misli, riječi i djela – svoje životne priče s Isusom. Neka Ti je sretno i blagoslovljeno na tom putu i ove druge korizmene nedjelje!

s. Manes Puškarić OP

Preporučamo