U sklopu svečanog obilježavanja 800. godina od smrti sv. Dominika, u utorak 9.3.2021. u samostanu sv. Katarine Sijenske u Splitu predstavljen je Zbornik radova Blažena Ozana Kotorska – žena susreta s Bogom i čovjekom urednice s. Ane Begić. Zbornik je posthumno posvećen dominikancu p. Marijanu Biškupu. Predgovor je napisao kotorski biskup u miru Ilija Janjić, uvodnu riječ s. Jaka Vuco, a pogovor s. Katarina Maglica. Radovi koji se nalaze u ovom Zborniku radovi su predstavljeni  28.4.2015. na međunarodnom studijskom danu o 450. obljetnici blaženičine smrti u Kotoru.  Predstavljanje je započelo u 18:30, a program je vodila gospođa Jelena Miljevac. Sudjelovali su s. Jaka Vuco – časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara, s. Ana Begić – urednica, dr. Ivan Armanda – recenzent, vlč. Vladimir Dugalić – recenzent i p. Zvonko Džankić.  Predstavljanje je glazbeno uljepšao Zbor župe Gospe Fatimske pod ravnanjem s. Pavle Negovec.

Riječ pozdrava gostima i sudionicima uputila je s. Jaka Vuco, nakon čega je urednica s. Ana Begić izrazila svoju radost što je prvo predstavljanje knjige baš u župi u kojoj je niklo njeno zvanje. Zahvalila se svima koji su se odazvali pozivu na predstavljanje Zbornika, kao i sestrama dominikankama koje su od početka stale iza nastajanja ovog Zbornika. Urednica nas je upoznala i s okolnostima koje su dovele do toga da baš ona bude urednica ovog Zbornika, a također nam je približila i neke detalje kao što je podnaslov Zbornika, naslovna slika i neki dodatci koji se mogu naći u samom Zborniku.

Dr. Ivan Armanda, znanstvenik koji je veliki poznavatelj dominikanskog reda, govorio je o značaju ovog Zbornika i samih radova koji se u njemu nalaze. Zaključio je kako je pouka radova ovog Zbornika kako se trebamo povući u vlastitu nutrinu kako bismo susreli Boga i kako bismo onda Boga nakon tog susreta s njime svjedočili drugome što je i ideal dominikanskog reda – razmatrati i plodove tog razmatranja dati drugima. Vlč. Dugalić je istaknuo kako je poznavanje prve hrvatske blaženice jako slabo i kako bi trebalo da se naši znanstvenici mnogo više bave ovom blaženicom. Ovaj Zbornik vidi kao veliki doprinos hrvatskoj duhovnoj baštini. P. Zvonko Džankić je kao autor jednog od radova koji se našao u ovom Zborniku govorio o dominikancima p. Anđelu Mariju Miškovu i p.  Marijanu Biškupu koji su se najviše zalagali za štovanje prve hrvatske blaženice bl. Ozane Kotorske.

Na samom kraju predstavljanja Zbornika nazočnima se obratio i župnik župe Gospe Fatimske don Ante Žderić koji je izrazio zahvalnost svim gostima i zaključio kako nam danas treba još mnogo Ozana, ne samo u Splitu i Hrvatskoj, već u čitavom svijetu.

Nadamo se kako će ovaj Zbornik iznova osvijetlili Ozanin lik i biti na pomoć da se naša blaženica nađe među onima koji su proglašeni svetima.

s. Marta Turi OP

Preporučamo