Predstavljena knjiga: Suvremena kozmologija i filozofija: Treba li suvremena kozmologija filozofiju? dr. sc. Marine s. Ivane Pavle Novina

Na najvećem književnom događanju u Hrvatskoj i platformi za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, Interliberu, 13. studenoga 2019. godine predstavljena je knjiga: Suvremena kozmologija i filozofija: Treba li suvremena kozmologija filozofiju? Knjiga ima 269. stranica, a tiskala ju je Naklada Breza iz Zagreba. Autorica knjige, dr. sc. Marina s. Ivana Pavla Novina, filozofkinja, asistentica je Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

O knjizi su govorili recenzent knjige, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, teorijski fizičar i prorektor za znanost Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a zatim doc. dr. sc. Petar Tomev Mitirkevski, genetičar i profesor Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Recenzentu, predstavljačima i nakladniku zahvalu je na koncu uputila autorica.

Na poleđini knjige čitamo:
”Knjiga Suvremena kozmologija i filozofija prvo je djelo iz filozofije kozmologije na hrvatskom jeziku. U znanstveno značajnu raspravu o temeljnom pitanju ovoga istraživanja, treba li suvremena kozmologija filozofiju, autorica nas uvodi kratkim pregledom razvoja kozmološke misli. Ulazi potom u raspravu o značajnijim rezultatima u suvremenoj (fizikalnoj) kozmologiji, te ističe niz otvorenih pitanja. Analizom svojstvenom suvremenoj filozofiji znanosti dolazi do brojnih argumenata u prilog tezi o prisutnosti filozofije u suvremenoj kozmologiji, od konceptualnih temelja do praktičnih istraživačkih pitanja. Time upućuje na  nužnost obuhvatnijeg pristupa pitanju kozmosa i na neodrživost teze pojedinih fizičara, poput Stephena Hawkinga, da suvremena kozmologija na zagonetku kozmosa može odgovoriti kao isključivo empirijska disciplina.
Ovim djelom autorica nas uvodi u samu srž žustrih suvremenih znanstvenih rasprava koje se vode na svjetskoj razini, a, osim užem stručnom miljeu, namijenjeno svima onima koje zadivljuje veličanstvo, ljepota i zagonetnost kozmosa”.

Vjerujemo da je ova knjiga kako su istaknuli predstavljači izniman doprinos filozofiji znanosti i izvrstan uvod u suvremene znanstvene rasprave o suvremenoj kozmologiji, ali i o dosezima znanstvene spoznaje svih onih znanosti koje za predmet istraživanja nemaju predmet u klasičnom smislu riječi. Knjigu zajedno s predstavljačima preporučamo za čitanje svima koji su voljni promišljati o zagonetki kozmosa, a osobito stručnom miljeu i studentima filozofije i fizike. Na koncu, sigurni smo, da će ova knjiga, kako je poželjela sama autorica, uistinu postati platforma za brojna buduća istraživanja.

 

Laura Jagodić

 

Preporučamo