Prva nedjelja došašća – Jr 33,14-16; 1Sol 3,12-4,2; Lk 21, 25-28.34-36

Došašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kada se kao kršćani intenzivnije pripremamo za rođenje našega Spasitelja, Isusa Krista. Istodobno, to je i vrijeme očekivanja njegova drugog dolaska na kraju vremena. Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. Ovo je vrijeme kada posebno u sebi želimo probuditi želju za susret s Isusom. Najvažnije očekivanje koje može biti je očekivati dolazak Božjega Sina.

Posvijestimo si koliko je dragocijeno ovo sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade! To je vrijeme obećanja s Božje strane ali isto tako i vrijeme iščekivanja i odgovora s naše strane. Ovo vrijeme nam dariva Bog i ono je za nas milosno vrijeme spasenja. Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da je ovo vrijeme i vrijeme duhovnog promišljanja ili, možemo reći, naše duševne inventure. I upravo sada je pravi trenutak u kojem trebamo duboko udahnuti i iz dubine svoga bića reći: „Gospodine Bože, ja izabirem Tebe! S Tobom želim koračati u svom životu, s Tobom želim dijeliti svoje dane na zemlji. Tebe želim donijeti u srce svakoga čovjeka. Želim biti onakva kakvu me želiš, želim da moj život bude Tvoja slika, Tvoja slava. Samo Tvoja!”

Današnje Evanđelje nam donosi pomalo potresne riječi. Govori o uništenju svijeta, o strahu ljudi i o smrti. Ali, s druge strane, poziva nas na pouzdanje u Isusove riječi jer On kaže da se približava naše otkupljenje. Dolazi naše spasenje i naša sloboda. To znači da sve naše patnje, svi naši strahovi će uskoro doći do svoga kraja. Sve će proći i na kraju će jedino Bog ostati.

Upravo u tome se krije radost našeg iščekivanja. Slavimo Isusov dolazak k nama, njegov dolazak u naša srca. Isus kuca na vrata našega srca, dolazi svakoga trenutka k nama.

 Ovo vrijeme nas zove da dođemo k sebi da bi sam Bog mogao doći k nama.

U ovom svetom vremenu došašća božanski nam Spasitelj govori: “Bdijte i molite! Vrijeme je blizu. Ja dolazim. Bdijte, jer ne znate dana ni trenutka! Bdijte da biste mogli dočekati moj dolazak! Bdijte! Ne gubite vrijeme jer ono je dragocijeno. Otvorite oči svog srca. S vjerom gledajte u budućnost”.

Jer: “Bit će nevolja. Pokrenut će se sile zemaljske. Bit će znaci na nebeskim tijelima. Dogodit će se puno toga. Ali vi se ne bojte! Kad vidite da se to zbiva, podignite svoje glave. Približilo se vaše otkupljenje! Na vama je da idete u susret tim danima. Živite slobodno. Radite, gradite s ljudima dobre volje ovaj svijet. Neka temeljne vrednote vašeg srca budu neprolazne. Sve drugo otkinite od sebe.”

Liturgijska je godina na početku. To je godina spasenja. Neka nam bude nova, neka nam bude na blagoslov. S Isusom počinje novo vrijeme. Neka se naše srce oduševi za Isusa, za ljubav. Tako budi!

s. Natalija Cindrić, OP

Preporučamo