Iz novicijatske škole Ispis
Nedjelja, 19 Veljača 2017 07:12

fotk 4U nedjelju 12.02. novakinjama su započela predavanja iz osnovne moralne teologije pod vodstvom naše s. Ane Begić, OP. Sudionice u ovoj novicijatskoj školi bile su: s. Ozana, s. Emanuela i s. Natalija. Predavanja su trajala do četvrtka, 16.02.2017.


Kroz izabrane teme osnovne moralne teologije upoznali smo puno toga. Uz diskusiju, razgovor, smijeh i zaključivanja proveli smo sva naša poslijepodnevna druženja.
A sada malo o samim predavanjima. Kako je to izgledalo, s kojim pitanjima smo se susrele.


U nedjelju smo predavanja započeli u prijepodnevnim satima. Sestra Ana nam je objasnila što nas očekuje na predavanjima i prije svake teme imali smo nekoliko pitanja o tome što nas taj dan čeka. Tako je u nedjelju naša tema bila ZAJEDNICA I ZAJEDNIČKI ŽIVOT, odnosno što mi mislimo da je zajednica i zajednički život. Koliko smo spremni služiti toj istoj zajednici u dobru i u malo težim trenucima. Obratili smo pažnju na korijen riječi zajednica u hrvatskom jeziku, a to je za-jedno.


U ponedjeljak je tema bila OPROST I MILOSRĐE. Objasnila je što to znači oprost u aspektu psihologije, a što u aspektu vjere. Potakla nas je na razmišljanje o tome koliko smo mi spremni oprostiti i davati milosrđe svakoj susestri do nas Posvjestila nam je važnost oprosta i milosrđa u našim zajednicama te kako mnogo milosti i Božjeg mira proizlazi upravo iz toga.


U utorak smo započeli temom o SAZRIJEVANJU O SPOLNOSTI i SPOLNOSTI KAO BOŽJEM DARU. Raspravljali smo o tome što je spolnost za nas, kako mi gledamo na spolnost i seksualnost te koji su grijesi protiv kreposti čistoće na tom području.


U srijedu naša tema je bila SAVJEST-MORALNO OSJETILO. Pitanja koja su nam se tu postavila bila su: što je to savjest, koje vrste savjesti poznajemo i što je sve potrebno za dobar odgoj savjesti. Nakon toga imali smo priliku čuti sto nam o savjesti govore crkveni oci, ostali teolozi.


U četvrtak – naš zadnji dan- započeli smo temom o GRIJEHU I OBRAĆENJU. Pa smo uvidjeli razliku između etičke i vjerske dimenzije grijeha. Definirali smo pojam grijeh, razliku između grijeha i mane. Upoznali smo što grijeh sa sobom nosi (agresivnost, blokadu puta, tjeskobu), kako dolazi do grijeha (na temelju grijeha Adama i Eve), koja je razlika između lakog i teškog grijeha. Zatim što je to obraćenje, koja dva različita trenutka postoje kod obraćenja, što je kajanje, što ono iziskuje. Nakon toga smo prošli kroz sam čin sakramentalne pokore, odnosno kroz kajanje, priznavanje grijeha i pokoru.
I posljednja tema bila je BIOETIKA!

 

Sestri Ani zahvaljujemo za trud, iskazanu ljubav i vrijeme koje je odvojila za nas.
Bilo nam je prelijepo iskustvo i kao što sam napisala na početku puno,puno smo toga naučili. Bile smo otvorene, spontane i takvom druženju mogli smo zaista osjetiti radost zajedništa, ljubavi i blagoslova!

 

s. Emanuela Rašić,OP