Dominikanke se predstavile u Reki Ispis
Srijeda, 08 Veljača 2017 14:09

2017-2-8Na petu nedjelju kroz godinu, 05. veljače 2017., sestre dominikanke su na poziv vlč. Maria Križanca predstavile dominikanski Red i Kongregaciju Svetih Anđela Čuvara župljanima župe Presvetoga Trojstva u Reki kod Koprivnice.


Jednodnevna ''misija'' započela je u jutarnjim satima kada su se sa zagrebačkog Trnja sestre: s. Slavka Sente, s. Suzana Lasić, s. Ivana Pavla Novina i s. Manes Puškarić uputile prema, oko sat vremena udaljenoj, Reki. Prvi dio posjeta ovoj župnoj zajednici započeo je na župnoj svetoj misi u 11h na koju je iz obližnjeg Virja pristigla i s. Cecilija Škriljevečki. Misu je predslavio vlč. Križanac s kojim je oko oltara bilo cijelo mnoštvo veselih ministranata i ministrantica, a sestre dominikanke su bile pozvane animirati Službu riječi.

Na kraju misnog slavlja, netom prije završnoga blagoslova, s. Slavka je ukratko predstavila dominikanski Red i pozvala sve na pobožnost Kraljici sv. krunice i revno moljenje svetoga ružarija. Nakon riječi i poticaja s. Slavke, s. Suzana je okupljenim župljanima iznijela kratko i nadahnuto svjedočanstvo o vlastitu redovničkom pozivu i putu do nedavno položenih doživotnih zavjeta. Koliko je svjedočenje s. Suzane bilo zanimljivo i ganutljivo pokazao je gromki pljesak koji je popratio njezine završne misli i zahvalu. Nakon misnog slavlja sestre su još neko vrijeme provele u druženju sa župljanima ispred župne crkve, čemu je nedvojbeno puno pridonijelo i lijepo i toplo vrijeme. Najupečatljiviji trenutak toga druženja zasigurno je bio kada je jedna od djevojčica pristupila našoj s. Manes i zamolila ju za njezin potpis, tako je sigurno rođeno jedno novo duhovno pratiteljstvo i prijateljstvo, a nadamo se i posađena klica zvanja.


U 14h, odnosno nakon kratke pauze za ručak i kavu koju su sestre provele u ugodnom društvu s vlč. Križanca, uslijedilo je predstavljanje Kongregacije i daljnje druženje sa župljanima. Na poslijepodnevnoj ''misijskoj točki'' u obližnjem pastoralnom prostoru okupilo se tridesetak župljana zaista svih generacija, od onih najmlađih do onih najstarijih – nadamo se da će i jedni i drugi, barem poneka duša, pronaći mjesto u našoj velikoj dominikanskoj obitelji. U tom popodnevnom djelu, sestre su predstavile svoju Kongregaciju i progovorile o prisutnosti sestara dominikanki u Hrvatskoj. S. Ivana Pavla je nešto detaljnije predočila temeljna obilježja dominikanske duhovnosti uz prikladne primjere iz povijesti Reda ali i današnjeg djelovanja braće i sestara. S. Manes je živo opisala proces formacije, s. Suzana neke od sestarskih djelatnost tj. apostolata, a s. Slavka je prisutne pozvala na molitvu bl. Ozani i na ogledanje i nasljedovanje Krista kako bi svi dospjeli do istih plodova svetosti kao i naša dominikanska blaženica.

Na kraju pripremljenog programa sestre su svima zahvalile na odvojenu vremenu te ih pozvale da se pridruže nekom od ogranaka dominikanske obitelji. Cijeli ovaj ''misijski dan'' zaokružen je ugodnim druženjem s prisutnima. Ovaj kratak, ali radostan, i brojnim milostima ispunjen ''misijski'' dan sestre su zaključile molitvom svete krunice za sve duše župe Presvetoga Trojstva, za sve s kojima su toga dana dijelile vrijeme i riječ. Sasvim sigurno, bio je to tek privi korak na putu jednoga novog zajedničkog hoda, jer zasigurno će mnoge duše s nama u novo vrijeme ponijeti dominikovu baklju: riječju, djelom ili molitvom, nije bitno kako, važno je da svjetlo rasvijetli tamu.


s. Ivana Pavla Novina, OP