Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Ispis
Nedjelja, 29 Siječanj 2017 14:18

2017-1-28U subotu, 28. siječnja, održana je u Dubrovniku proslava Dana posvećenog života. Ove je godine susret redovnika i redovnica bio u znaku Dominikanskog reda, čime se, kako je u uvodnom pozdravu naglasio fra Stanko Dodig, predsjednik Vijeća za ustanove posvećenog života, željelo uključiti u slavlje 800. jubileja Reda.


Susret u dvorani Ivana Pavla II. započeo je molitvom Srednjeg časa, a potom se okupljenima obratio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osvrnuvši se na poruku predsjednika HKVRPP fra Jure Šarčevića i gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića povodom Dana posvećenog života „Balzam milosrđa“, istaknuo je kako je zadaća posvećenih „raditi u svim dijelovima zemlje kako bi se proširilo i utvrdilo Kristovo kraljevstvo“ (Vita Consecrata) te „biti balzam milosrđa u životima ljudi“, jer se „domet, vrijednost i autentičnost posećenog života otkrivajuju u milosrđu“.


Slijedilo je predstavljanje zbirke pjesama s. Blaženke Rudić „Povratak iskonu“. Iz svakog je od tri dijela zbirke u prigodnoj video-projekciji pročitana po jedna pjesma, a zbor sestara program je obogatio izvedbom pjesama „Sveti oče Dominiče“ i „Majko ljubezniva“. O knjizi su govorili prof. Mirjana Žeravica, profesorica hrvatskog jezika u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji, časna majka s. Katarina Maglica i sama autorica. Prof. Žeravica istaknula je povezanost s. Blaženke s rodnim zavičajem, s domovinom koja je okvir postojanja. Č. m. Katarina Maglica u stihovima je iščitala putokaz do Onoga koji jedini ima odgovore na sva pitanja te zahvalila s. Blaženki na hrabrosti ispisivanja svojih pogleda na život, koji čitatelja vode do Boga. S. Blaženka je zaključila predstavljanje zbirke progovarajući o povezanosti s pretcima, utkanima u sjećanje i zahvalnost, s kojima duhovna povezanost i dalje traje. Povratak iskonu povratak je svojim korijenima, obitelji, domovini, ali još dublje, povratak je to Bogu.


Proslava Dana posvećenog života nastavljena je u katedrali svetom misom koju je predvodio biskup Uzinić. U homiliji je povezao misna čitanja s pjesmama s. Blaženke i porukama pape Franje te naglasio kako je put svake posvećene osobe put iz jedne domovine u drugu, onu nebesku i kako iza svakog odaziva na Božji poziv stoji i mora stajati vjera. Susret je zaključen zajedničkim ručkom, na kojem je biskup zahvalio svima na sudjelovanju, a fra Stanko Dodig je u ime okupljenih biskupu zahvalio na sudjelovanju i spremnosti odvojiti vrijeme za susret s redovnicima i redovnicama Dubrovačke biskupije.

 

s. Jana Dražić

O proslavi Dana posvećenog života više ovdje