Početak Ispis
Petak, 27 Siječanj 2017 20:19

2017-1-28„Gospodine, Bože naš, tvoja Crkva počinje svetu službu: daj da te štujemo svom dušom te u tvom Duhu ljubimo i prihvaćamo sve ljude.“ (Zborna molitva 4. nedjelje kroz godinu)

 

Zborna je to molitva četvrte nedjelje kroz godinu. Tek četvrte, tek smo započeli godinu. Još imamo vremena donositi odluke, razmišljati o planovima, organizirati se ovako ili onako. Još smo na početku, cijela je godina pred nama. A ipak nije, prvi mjesec negdje je izmaknuo. Nestao dok smo mi još pravili planove kako će ove godine sve biti drugačije. Jer cijela je godina pred nama.


Zborna molitva pri početku je euharistijskog slavlja, nakon poklika Gospodine, smiluj se. Svećenik poziva okupljeni puk na molitvu i svi „šute neko vrijeme da bi postali svjesni kako se nalaze pred Bogom i da bi u sebi mogli izreći svoje molitve“ (OURM 54). Tada svećenik ujedinjuje sve te neizrečene molitve u „zbornu“ i ona označava i narav misnoga slavlja.


„Gospodine, Bože naš, tvoja Crkva počinje svetu službu“. Opet smo na početku. Ne baš posve, ali tu negdje, nismo daleko odmaknuli. Početak godine, početak misnoga slavlja. Početak dana, početak posla, početak razgovora... I što stoji na početku? Uredba Misala kaže kako treba zastati u šutnji. Dakle, u početku bijaše šutnja. Ne kao odsudstvo riječi, nego kao punina prisutnosti. Na svakom početku trebala bi biti šutnja. Vještina uklanjanja riječima koje nisu potrebne. Izmicanje suvišnom. Sloboda stajanja pred Onim koji i bez ijedne riječi sve poznaje. Počinjemo. Još jednom. Bez riječi. Kako bi On u nama mogao početi.


Što početi? „Daj da te štujemo svom dušom.“ On, najprije, kao početak svega. Njemu iskazati štovanje, Njega priznati, u poniznosti srca pred Njim se pokloniti. Tek tako sve što činimo, sve što počinjemo, može biti blagoslovljeno. I misna nas čitanja na to pozivaju: „Pustit ću da u tebi opstane samo skroman i čedan narod.“ (Sef 3, 12) „Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre.“ (1 Kor 1, 27) „Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ (Mt 5, 3) Sve nas upućuje na logiku suprotnu logici ovoga svijeta – počinjemo, da, ali ne svojim silama, ne svojim znanjem i umijećem, ne tvrdoglavo i uznosito. Počinjemo, iz šutnje i ponizne zahvalnosti, Njemu puštajući da svime upravlja.


„Te u tvom Duhu ljubimo i prihvaćamo sve ljude“. Kad On u nama djeluje, kad On ispisuje prve riječi i polaže prvi kamen, svako će djelo roditi dobrim plodom. Svatko koga susretnemo osjetit će prihvaćanje i ljubav. Neće nam biti prepreka, neće nam remetiti planove. Bit će samo još jedan kamenčić koji mozaik čini bogatijim. Jer nismo mi oni koji stvaramo, nego On.


Još jedna godina, još jedno misno slavlje, još jedan dan, još jedan posao, još jedan razgovor... I u početku svakog, šutnja. Šutnja i On koji sve čini novim. Uz kojeg nema krivih početaka i nepovratno završenog. On, koji je uvijek sada. I zauvijek. Koji u nama i preko nas može činiti djela ljubavi. Da bismo Njega štovali i bližnje ljubili. Uvijek iznova, uvijek sada. Bez odgađanja. Do onog trajnog, „sada“ u Vječnosti.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik