Bez Boga ne možemo Ispis
Subota, 21 Siječanj 2017 13:05


2017-1-21„Svemogući vječni Bože, ravnaj našim životom da vršimo tvoju volju: da u ime tvoga ljubljenog Sina obilujemo dobrim djelima.“ (Zborna molitva 3. nedjelje kroz godinu)

 

Bog je stvorio ovaj svijet i čovjeka po svome božanskom planu i vodi sve svome cilju. Stvorio je čovjeka s posebnom ljubavlju na svoju sliku i poziva ga u zajedništvo te ljubavi. Bez Boga nema ničega i ništa ne može opstojati. Bog je izvor života, „u njemu živimo, mičemo se i jesmo“ (Dj 17,28). Bog je temelj svega što postoji, bez obzira znali to ljudi ili ne, vjerovali u to ili ne. To je prva i osnovna razina.

 

 

No, Bog zapodijeva razgovor s ljudima kao s prijateljima zove ih u svoje zajedništvo, zajedništvo Presvetoga Trojstva koje je ljubav i u zajedništvo svoje Crkve. Čovjeka poziva da prihvati njegov plan i da se uključu u njega, drugim riječima, da prihvati Božju volju. Čovjek ni to nije u stanju učiniti bez Božjeg poticaja i Božje pomoći. Jedna druga molitva kaže: Bože, ti upravljaj našim srcem, jer se tebi bez tebe ne može svidjeti. Bog želi da se sjedinimo s njim po prihvaćanju njegove volje koja je najveće dobro za čovjeka. Jer Bog čovjeku želi najbolje. Naša volja ne zna što je za nas najbolje i može nas odvesti u smrt, jer svaka udaljenost od Boga znači smrt. Božja volja znači život i puninu svakog dobra. Prihvaćajući Božju volju mi dajemo mogućnost Bogu da djeluje kroz nas.


Uzor prihvaćanja i ispunjavanja Božje volje jest Isus Krist. Po njemu je Bog činio konkretna djela spasenja. I po našim djelima se treba očitovati Božje djelovanje. Nisu sva djela Božja u našem životu, nego samo ona u ime Isusa Krista. A to mogu biti samo ako smo sjedinjeni s voljom Očevom. A možemo biti sjedinjeni ako Otac ravna našim životom. Izgleda da Bog sve čini u našem životu ionako bez nas. Međutim, ipak nije tako Treba mu nešto bitno naše: naš pristanak, naša sloboda i naša suradnja. On će obilno pomoći, on će činiti u nama ono što želi za navještaj svoga Kraljevstva i za spasenje svijeta.

 

 

Zašto se ipak tako teško događa to prepuštanje Božjem djelovanju? Zašto ne obilujemo dobrim djelima u ime Isusovo? Recimo sa sv. Augustinom: Daj mi ono što zapovijedaš pa zapovijedaj što hoćeš. Bez molitve kao životnog odnosa s Bogom ne događa se ništa. Bez našeg stalnog nastojanja oko predanja volji Božjoj naša volja brzo preuzme vodeću ulogu. Danas u evanđelju odzvanja Isusov poziv: Obratite se jer se približilo kraljevstvo nebesko (Mt 4, 17). Također i poziv upućen prvim učenicima. A očituje se i snaga Isusovih djela na najrazličitijim potrebama ljudi. To isto Isus obećava i nama, svojim današnjim učenicima.


s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik