Mir u Očevu zagrljaju Ispis
Subota, 14 Siječanj 2017 21:38

2017-1-15"Svemogući vječni Bože, u tvojoj su ruci i svemirska prostranstva i srca ljudi: usliši molitve svoga naroda i udijeli mir našem vremenu." (Zborna molitva druge nedjelje kroz godinu)

 

Utješna je zborna molitva ove, druge nedjelje kroz godinu. Kaže nam da su naša srca u Božjoj ruci, kao i svemirska prostranstva. Govori mi to da su naši životi u njegovim rukama, sigurni i zaštićeni. Još po proroku Izaiji Bog nam govori: „u dlanove sam te svoje urezao“ (Iz 49, 16). Bog zna za svakoga od nas, poimence, svatko mu je važan. Svakome se obraća osobno kao da je jedini na svijetu.


Koliko se često brinemo za toliko toga oko nas, a slijepi smo primijetiti brigu našeg Nebeskog Oca koja se očituje u toliko sitnih detalja koji nam život čine. Koliko nam često nedostaje zahvalnosti za one posve jednostavne stvari koje imamo i za osobe koje nas okružuju. Sve su to načini na koje nam Bog iskazuje pažnju i brigu.


Umjesto da Bogu iskazujemo zahvalnost za brigu mi se tjeskobno brinemo i pokušavamo svojim vlastitim snagama osigurati svoju egzistenciju u svijetu. A Bog nam govori: vidiš sve sam ti dao, stvorio sam te kako bi mi vjerovala, ljubila me i služila mi. Nemoj se tjeskobno brinuti za toliko nepotrebnih stvari. Sveta jednostavnost je potrebna. Dragocjena si u mojim očima.


Nadalje, u zbornoj molitvi molimo za mir. Taj nam mir dolazi po otpuštenju grijeha. Čovjek ne može pronaći mir u svom srcu i mir s drugima oko sebe dok ne doživi da su mu grijesi oprošteni. Ivan Krstitelj nam u evanđelju pokazuje na Isusa kao na onoga koji odnosi grijeh svijeta. Mir nam dolazi jedino po Bogu. On nam daje mir kada priznamo svoje grijehe.


Koliko danas ovaj svijet vapi za mirom. A Isus je zato i došao da nas pomiri s Bogom. On je naš mir.
Ponekad je teško priznati svoje grijehe. Poput mlađeg sina iz prispodobe o dobrom ocu, mislimo da znamo bolje od oca i želimo ići svojim putem. No vrlo brzo uvidimo kako to nije baš bila najbolja odluka i vraćamo se u Očev zagrljaj. Da, kako je divno znati da nas raširene Očeve ruke čekaju svaki puta kad zgriješimo. Otac nas uvijek čeka, gleda za nama i nada se da ćemo se brzo vratiti. Posve sigurno, jedna je to od najljepših prispodoba iz Novog zavjeta. Govori nam o beskrajnoj Očevoj ljubavi prema grešnicima, a to smo svi mi.


Bože, podaj mir našem vremenu. Podaj mir ljudima koji ga užurbano traže po raznim mjestima stvorenog svijeta, a zaboravljaju tebe i ne traže mir u tebi. Ti nam jedini možeš dati mir. Neka taj mir zavlada najprije u našim srcima, a onda i našim obiteljima i zajednicama i neka se proširi po čitavom svijetu. Podaj mir mome srcu koje je nemirno dok se u tebi ne smiri. Ti me uvijek iznova podsjećaj da se u tebi nalazi mir. Vrati me kad zalutam, pokaži mi pravi put i oprosti mi svaki puta kad svoj mir tražim i gubim u stvarima koje mi mir oduzimaju. Vrati me sebi svaki puta kad se iznevjerim tvojoj ljubavi, ti koji me voliš i nedostojnu i zalutalu. Ne zaboravi svoje izgubljeno dijete, već ga svaki puta primi u svoj zagrljaj i očisti od prašine i blata koje je pokupilo hodeći stranputicama ovog svijeta. Bože, podaj mir našem vremenu.

 


s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik