Održane duhovne vježbe u Korčuli Ispis
Srijeda, 11 Siječanj 2017 07:30

2017-1-11Novu, 2017. godinu sestre dominikanke su započele duhovnim vježbama. Duhovne vježbe je od 03. do 09. siječnja 2017., u samostanu Sv. Anđela Čuvara, kući matici na otoku Korčuli, predvodio p. Nikola Stanković, isusovac, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.


Poput bure što je ovih dana neumorno puhala, p. Stanković je odabirom teoloških i redovničkih značajnih tema, te nadasve filozofijskom pronicljivošću i usmjerenošću na ono sržno svojim promišljanjima donio svježinu i ukazao na svu snagu, ljepotu i značaj nasljedovanja Krista. Redovničko i životno iskustvo, ignacijanska duhovnost preciznog razlučivanja te zanimljiv stil p. Stankovića tvorile su bogat mozaik ovih duhovnih vježbi kojima smo pozvani spustiti se u dubinu: osloboditi se štetnih navika, nepotrebnih zadaća i potreba te suvišnih tereta, jednostavno vježbati se u istini kako bi zasjali kao slika na koju smo stvoreni.

Na nama, stvorenim ali slobodnim bićima, stalnim dionicima dvostruka naviještenja, velika je odgovornost i zadaća živjeti u komunikaciji sa Stvoriteljem, biti bića čijim srcima odzvanja riječ Božja, čitatelji znakova Božje dobrote i veličine. No povrh svega svakodnevno se prisjećati i živjeti vlastitu znakovitost, umjesto biti neki ''binebikovići'' što se klate između stvorenja i Stvoritelja, između ponuda za rast ili duhovnu propast, svakodnevno moramo birati biti Božji ljudi, svjedoci svijetu da je Kristov put prohodan jer samo po nama Isusov put može ostati utabana staza spasenja.


Nemoguće je u jedan izvještaj u potpunosti sažeti sva bogatstva što ih duša primi za vrijeme duhovnih vježbi. Uostalom riječima se ne mogu opisati svi susreti i druženja na obalama kojima je prošao Učitelj. No još dugo će srcima odzvanjati Riječ i koraci Anđela. Dušama koje su okusile Prisutnost koraci su hitri, pogled bistar a na usnama jasne riječi pravednika. Dakako, nadamo se da ćemo vam pružiti ruku, uputiti pogled i čvrstu riječ radosti onih što se vratiše iz Emausa.


s. Ivana Pavla Novina, OP