Sestre dominikanke 70 godina u Virju Ispis
Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 08:01

2012-11-12-VirjeSestre dominikanke u Virju proslavile su 10. studenog 70. obljetnicu svoga djelovanja u ovoj župi. Proslava je upriličena na uočnicu blagdana sv. Martina, zaštitnika župe i mjesta. Slavlje zahvale za sedamdesetgodišnju prisutnost sestara u Virju započelo je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

U svojoj propovijedi biskup je rekao kako želi zahvaliti sestrama dominikankama za sve ove godine prisutnosti. Pitao se tko bi mogao zapisati što su sve ljudi osjećali kad su se susretali s redovnicama, kad su osjetili njihovu blizinu, prijateljstvo, utješnu riječ. Siromašna udovica iz evanđelja je dala dva novčića, istaknuo je biskup, ali redovnica je dala sve, cijeli svoj život. Nadalje, biskup je svima za uzor stavio sv. Dominika i rekao kako želi da se sjetimo vjere sv. Dominika koji je druge privukao vjeri i još uvijek privlači. Sv. Dominik je živio evanđeoski i ostavio trag koji još uvijek traje. Nadalje, spomenuo je i sv. Martina i rekao kako duša prožeta Isusovom ljubavlju prepozna Isusa u osobi koja se nalazi u blizini. Sv. Martin nam je primjer kako ljubav može biti domišljata i ostvariti se u vremenu. Na koncu euharistijskog slavlja župnik don Ivica Bačani se također zahvalio sestrama koje su kroz ovih 70 godina cvale u Virju poput bijelih ljiljana, kako je istaknuo. Posebno se zahvalio s. Ceciliji i s. Josipi koje trenutno djeluju u Virju.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je predstavljanje knjige „Sestre dominikanke u Virju“ autora Dražena Podravca. Prije samog predstavljanja skupina mladih i djece su otpjevali pjesmu „Ljubav Božja je predivna.“ Knjigu su predstavili s. Katarina Maglica, p. Mato Bošnjak i sam autor, gosp. Dražen Podravec. S. Katarina je govorila o životu sestara u Virju od njihova dolaska do danas. Zahvalila se svima onima koji su kroz ove godine bili uz sestre i pomagali ih na različite načine. P. Mato je zadivljen prekrasnom simbiozom Virja i Crkve, gdje se isprepliću rast mjesta i rast Crkve. Pitao se tko koga bolje izgrađuje, Crkva mjesto ili mjesto Crkvu. Čitajući knjigu „Sestre dominikanke u Virju“ p. Mato je, kako je sam rekao, ponosan što pripada istom Redu i završio je s molitvom da Bog blagoslovi Virje s novim duhovnim zvanjima. Prof. Dražen Podravec je istaknuo kako knjigu nije pisao kao znanstveni rad, ali ju je pisao sa srcem želeći prikazati radosti i tegobe sestara dominikanki. Na kraju predstavljanja Glasnici nade u sastavu p. Anto Bobaš i Jadranko Bobaš su otpjevali pjesmu „Na putu vjere.“
Po završetku svi su se u procesiji uputili do samostana sestara dominikanki gdje je biskup blagoslovio novu sliku sv. Dominika, rad prof. Zorana Homena.
U toploj i lijepo uređenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani uslijedila je svečana večera u ugodnom druženju i uz pjesmu.