Proslava sv. Katarine Sijenske na Škrapama u Splitu Ispis
Utorak, 30 Travanj 2013 17:42


2013-4-30-katarina skrapeU ponedjeljak, 29. travnja 2013., sestre dominikanke sa Škrapa u Splitu svečano su proslavile svoju nebesku zaštitnicu sv. Katarinu Sijensku, dominikanku trećoredicu i crkvenu naučiteljicu.
Blagdanu svete Katarine Sijenske prethodila je trodnevnica sa pjevanim Večernjom i sv. Misom. Prvi dan trodnevnice propovjedao je don Vinko Beus kapelan u župi Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske na Škrapama.

Drugi dan devetnice je ujedno bio i blagdan blažene Ozane Kotorske,  a svečanu Večernju i sv. Misu predvodio je don Ivan Urlić, svećenik - student na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković u Zagrebu. Treći dan trodnevnice predvoditelj Večernje i sv. Mise bio je don Mijo Grozdanić, župnik župe Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske.
Na sam blagdan sv. Katarine Sijenske svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Šimun Bilokapić, član franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. U svojoj propovijedi fra Šimun je nastojao istaknuti važnost svete Katarine Sijenske, dominikanke i crkvene naučiteljice. Naglasio je njezinu ulogu u učvršćivanju temelja Crkve i vrline koje su je odlikovale. Posebno se osvrnuo na njenu vrlinu iskrene (a ne lažne) poniznosti, koja bi od vjernika trebala biti prakticirana u svakodnevnom životu. Sveta Katarina Sijenska molitvom je i akcijom učvršćivala mir i slogu među građanima Toskane, idealan je uzor za današnju Hrvatsku potrebitu istih „stvari“ – molitve, akcije, mira i sloge.
Sv. Misu svojim pjevanjem je uzveličao mješoviti pjevački zbor župe Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske pod vodstvom s.Pavle Negovec, dok je  pripjevni psalam otpjevala s. Josipa Otahal.  Na kraju sv. Mise župnik don Mijo je u svoje i u ime župljana čestitao blagdan zaštitnice samostana. Zahvalio je sestrama dominikankama na trudu kojeg ulažu u život župe, nadajući se da će Bog po zagovoru sv. Katarine Sijenske njihov trud nagraditi novim redovničkim zvanjima.
Nakon mise slijedilo je zajedničko druženje sestara i vjernika, uz okrjepu oko koje se potrudila nezamjenjiva s.Fidelis Jagnjić.


Petar