Hodočašće bl. Ozani u Kotor Ispis
Nedjelja, 28 Travanj 2013 15:42

2013-4-28-kotorBlagdan bl. Ozane ove godine iščekivan je i proslavljen s posebnom radošću u svim našim dominikanskim zajednicama, a osobito u Kotoru, gradu koji s ponosom čuva neraspadnuto tijelo bl. Ozane. U Kotor su toga dana, 27. travnja, pohrlile sestre i braća dominikanci i mnogi vjernici koje su oni pozvali i potaknuli na hodočašće bl. Ozani prigodom početka procesa za proglašenje svetom.


Na hodočašće su sa sestrama pošli vjernici iz Korčule, Žrnova, Lumbarde, Račišća, Orebića, Vela Luke i Dubrovnika. K tome još i jedan autobus umirovljenika iz Lumbarde koji su u svoj dvodnevni program boravka u Kotoru uvrstili i sudjelovanje na misi u katedrali. Sve u svemu 8 autobusa hodočasnika.
Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u katedrali sv. Tripuna, u koju je preneseno tijelo bl. Ozane, predslavio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić u zajedništvu sa svećenicima svoje biskupije, braćom dominikancima i svećenicima hodočasnicima. Prigodnu homiliju uputio je provincijal Hrvatske dominikankse provincije fr. Anto Gavrić, naglašavajući snagu skromne i neznatne žene koja je postigla slavu svetosti ljubeći Krista i predajući se Njemu potpuno. Iz te ljubavi crpila je milosrđe i ljubav za sve koji su dolazili na njezin prozorčić i tražili njezinu pomoć.
Nakon euharistijskog slavlja pročitan je Dekret o otvaranju procesa za kanonizaciju koji je nakon toga potpisan od kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića, provincijala fr. Ante Gavrića i vrhovne glavarice sestara dominikanki s. Dolores Matić. Vjernici su imali prigodu vidjeti tijelo Blaženice, pomoliti se, poljubiti moći. Za mnoge od njih ovo je bila svojevrsna duhovna obnova. Uzimali su sličice s molitvom za posebnu milost koju žele izmoliti od nje, kao i molitvu za što skorije proglašenje svetom. Tijekom procesa koji će se voditi potrebno je pronaći osobe koje su se posebno utjecale bl. Ozani u zagovor te zadobile traženu milost ili osobito čudo. Bl. Ozana u svome stilu čini mala i neznatna čudesa koja možda ne smatramo izvanrednima. Neka ovo hodočašće otvori nove prostore milosnog djelovanja u svima koji su bili njegovi sudionici.

 

 

Molitva za proglašenje svetom bl. Ozane

 

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svojim svetim životom povezivala narode različitih vjera i kultura i bila im uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljevstvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Molitva bl. Ozani Kotorskoj za posebnu milost

 

S velikim pouzdanjem utječem se tebi, blažena Ozano, koja si još za života spremno pritekla u pomoć svima koji su se k tebi utjecali. Izmoli mi nebesku pomoć u ovoj mojoj potrebi... da mogu zajedno s tobom zahvaljivati Bogu i slaviti ga u sve dane svojega života. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Ako netko zadobije milosti po zagovoru bl. Ozane ili je već bio uslišan u svojim molitvama, molimo neka se javi našem kontaktu na web stranici ili na adresu:
Sestre dominikanke, Put sv. Nikole 31, 20 260, Korčula
Ako molite devetnicu bl. Ozani, onda se utječite samo njezinom zagovoru, kako bi se moglo utvrditi je li primljena milost po njezinu zagovoru.