Od teologije tijela do evanđelja života Ispis
Utorak, 23 Travanj 2013 07:35

2013-4-23-zadar      U Zadru je održan prvi nacionalni studijski dan za djelatnike pastorala braka i obitelji pod naslovom „Od teologije tijela do evanđelja života“ od 19. do 20. travnja. Program je počeo u petak navečer s predavanjem don Damira Stojića. Don Damir je pojasnio što je to teologija tijela i kako spojiti ta dva pojma.

Naglasio je kako je upravo tijelo stožer spasenja (KKC 1015) i da mi nismo spašeni unatoč našem tijelu, već mu naprotiv moramo vratiti dostojanstvo koje mu pripada. Teologija tijela nam govori tko je čovjek i kako se treba ponašati. Daje odgovore na duboka ljudska pitanja i ujedno je i sredstvo nove evangelizacije, kako je naglasio don Damir. Velika je mogućnost primjene teologije tijela u pastoralu braka i obitelji, a don Damir tvrdi da bi proučavanjem ovih kateheza bili spremniji pristupiti dijalogu s ljudima oko gorućih pitanja kao što su npr. zdravstveni odgoj, medicinski potpomognuta oplodnja, kontracepcija, pobačaj i pitanje definicije braka i obitelji.


Rad u subotu ujutro je počeo predavanjem docentice Suzane Vuletić na temu „Evanđelje života—proučavanjem do primjene. Dr. Vuletić je naglasila kako se danas čovjekov život sve manje doživljava kao veličanstveni Božji dar, kao svetu stvarnost koju treba štititi s ljubavlju. Potrebno je proučavati stav Katoličke Crkve jer bi upravo primjenom njenog nauka bili stvoreni uvjeti za očuvanje dostojanstva i svetosti ljudskog života u svim njegovim stadijima. Enciklika Evanđelje života upućuje apel svakom pojedincu da izgrađuje civilizaciju ljubavi koja će poštovati svaki ljudski život kao Božji dar. Završila je s rečenicom iz enciklike: „Budimo narod života, jer nam je Bog u svojoj milosnoj ljubavi darovao Evanđelje života!“ (EV, 79)


      Nakon predavanje Dr. Vuletić sudionici su se podijelili u šest grupa gdje su dalje produbljivali dvije teme s predavanja. Tri radionice su tematski bile vezane uz teologiju tijela, a tri uz Evanđelje života. Nakon radionica je uslijedila sv. misa koju je predvodio krčki biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Susret je završio u popodnevnim satima izvještajima s radionica i predstavljanjem mogućnosti stručnog usavršavanja iz obiteljskog pastorala. Na susretu su sudjelovale i naše dvije sestre: s. Jakica Vuco i s. Barbara Bagudić.
    Zaključci s radionica ovog skupa će biti smjernice za daljnji rad u pastoralu braka i obitelji u manjim zajednicama pri biskupijama naše domovine. Zaključeno je da se teme s ovog skupa trebaju produbljivati na lokalnim razinama, u pastoralu braka i obitelji, a taj rad bi onda bio i priprema za nacionalni susret obitelj.

 

s. Barbara Bagudić