Sprovod s. Tereze Šarić Ispis
Četvrtak, 18 Travanj 2013 14:54


2013-4-18-terezaSprovod s. Tereze bio je u utorak 16. travnja iz mrtvačnice na Miroševcu. Sprovodne je obrede vodio prior dominikanaca o. Alojz Čubelić, uz asistenciju više braće dominikanaca i preč. Alojzija Žlebečića, župnika župe Krista Kralja u čijoj se župi nalazi i naš samostan gdje je s. Tereza živjela. Upravo joj je naš župnik, toga dana, nakon svete mise, podijelio opći oprost i bolesničko pomazanje.

Okrijepljena svetim sakramentima usnula je s. Tereza mirno u Gospodinu, okružena pažnjom i ljubavlju sestara.
Za vrijeme sprovoda o. Alojz se, u svom nagovoru osvrnuo na ljudsku prolaznost na zemlji, koja nam ne dopušta da se zaustavljamo i vežemo za ovozemaljsko. „Zanimljivo je promatrati kako postoje duše koje sve ono što je bitno vrlo brzo shvate i prihvate. To su osobe koje su poput pokojne sestre Tereze u svoj život ugradile načelo da se čvrsto stoji u Gospodinu“ – rekao je između ostaloga o. Alojz.


      "S. Tereza je živjela među nama, s nama; nama u svemu jednaka, s nekima čak i po dobi, i podneblju; jednaka nama po dominikanskom bijelom habitu, jednaka po redovničkim zavjetima, jednaka po preuzetim obvezama. Ali ipak, po Božjem promislu, posve drugačija, jedinstvena, upravo kao što je to svako ljudsko biće, originalno, neponovljivo. Po toj svojoj jedinstvenosti i različitosti vršila je zadane samostanske dužnosti, kontaktirala s ljudima, dodirivala Sveto u molitvi i meditaciji. To je ono o čemu Psalmist kliče: „Gospodine Bože naš, divno li je ime tvoje po svoj zemlji“ (Ps 8,10). Da, divno je Božje Ime koje dopušta da ga izgovaramo mi zemnici.  Divno je Ime Božje koje je s toliko žara i ljubavi izgovarala mala Dragica, još na rukama svoje majke, kasnije u društvu djevojčica, djevojaka i napokon, kao s. Tereza, u društvu bijelih sestara koje je izabrala za svoje životne suputnice u Kongregaciji Svetih Anđela čuvara. Da, putovale smo zajedno od Korčule do Bola, od Bola do Zagreba, od Zagreba do Orebića, od Orebića do Korčule i onda do Zagreba, uvijek dijeleći kruh svagdašnji, ponekad s mekom, ponekad s tvrdom korom blagovan." – istaknula je s. Slavka na ispraćaju s. Tereze.