Kraljevanje Boga i čovjeka Ispis
Subota, 23 Studeni 2019 14:55

2019-11-24Svetkovina Krista Kralja vrhunac je i kruna liturgijske godine. Nakon što je Crkva proslavila sva otajstva spasenja, zaključuje liturgijski krug slavom i uzdignućem Isusa Krista. Ova svetkovina govori o našem konačnom cilju i smislu života.

Koliko god u ovoj svetkovini Isus Krist bio u prvom planu našega slavljenja, Crkva se obraća Ocu u zbornoj molitvi:
Svemogući vječni Bože, svome ljubljenom Sinu dao si svu vlast na nebu i na zemlji i postavio si ga glavarom cijelom svijetu. Molimo, oslobodi sve stvorenje iz ropstva zla da tebi jedinom služe i tebe bez kraja slave.


U našim predodžbama kralj je vrhovni autoritet i sudac, on izriče presude i daje pomilovanja, on je pravedan i mudar, on štiti i daje sigurnost. Podanik kralja časti i poštuje, izvršava njegovu volju, odan je i vjeran, spreman je za kralja dati i život.


Bog je stvorio svijet radi svoje slave. Živi čovjek je slava Božja, kaže sv. Irenej. To je čovjekov poziv i smisao postojanja. Čovjek je pozvan dati slavu Bogu, slaveći Stvoritelja i zahvaljujući mu za svoje mjesto u Božjoj slavi. No, on je, zaveden, htio biti kao Bog. Tako je sve stvorenje upalo u ropstvo zla.
Otac je učinio novo stvaranje utjelovljenjem, smrću i uskrsnućem svoga Sina. Sin je novi čovjek koji je poslušnošću vratio stvorenje na mjesto koje mu pripada. Zato ga je Otac proslavio i dao mu vlast nad čitavom vasionom, nad svime stvorenim.  No, Isus nije neki daleki kralj. On želi biti blizu svakoga od nas. Živi s nama, putuje s nama, trpi s nama, ljubi nas i spasava. Želi u nama pobuditi ljubav i biti kralj našega srca, našega života.


Svetkovina Krista Kralja je i proslava čovjeka. Krist je svojim utjelovljenjem i otkupljenjem posvetio čovještvo i tako čovjeku vratio dostojanstvo sinova Božjih. S Kristom Kraljem i mi ćemo kraljevati, služiti Bogu i slaviti ga.

 

s. Blaženka Rudić

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik