Predstavljena knjiga s. Ivane Pavle Novina na Interliberu Ispis
Petak, 15 Studeni 2019 19:44

2019-11-15Predstavljena knjiga: Suvremena kozmologija i filozofija: Treba li suvremena kozmologija filozofiju? dr. sc. Marine s. Ivane Pavle Novina


Na najvećem književnom događanju u Hrvatskoj i platformi za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, Interliberu, 13. studenoga 2019. godine predstavljena je knjiga: Suvremena kozmologija i filozofija: Treba li suvremena kozmologija filozofiju? Knjiga ima 269. stranica, a tiskala ju je Naklada Breza iz Zagreba. Autorica knjige, dr. sc. Marina s. Ivana Pavla Novina, filozofkinja, asistentica je Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


O knjizi su govorili recenzent knjige, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, teorijski fizičar i prorektor za znanost Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a zatim doc. dr. sc. Petar Tomev Mitirkevski, genetičar i profesor Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Recenzentu, predstavljačima i nakladniku zahvalu je na koncu uputila autorica.


Na poleđini knjige čitamo:
''Knjiga Suvremena kozmologija i filozofija prvo je djelo iz filozofije kozmologije na hrvatskom jeziku. U znanstveno značajnu raspravu o temeljnom pitanju ovoga istraživanja, treba li suvremena kozmologija filozofiju, autorica nas uvodi kratkim pregledom razvoja kozmološke misli. Ulazi potom u raspravu o značajnijim rezultatima u suvremenoj (fizikalnoj) kozmologiji, te ističe niz otvorenih pitanja. Analizom svojstvenom suvremenoj filozofiji znanosti dolazi do brojnih argumenata u prilog tezi o prisutnosti filozofije u suvremenoj kozmologiji, od konceptualnih temelja do praktičnih istraživačkih pitanja. Time upućuje na  nužnost obuhvatnijeg pristupa pitanju kozmosa i na neodrživost teze pojedinih fizičara, poput Stephena Hawkinga, da suvremena kozmologija na zagonetku kozmosa može odgovoriti kao isključivo empirijska disciplina.
Ovim djelom autorica nas uvodi u samu srž žustrih suvremenih znanstvenih rasprava koje se vode na svjetskoj razini, a, osim užem stručnom miljeu, namijenjeno svima onima koje zadivljuje veličanstvo, ljepota i zagonetnost kozmosa''. 


Vjerujemo da je ova knjiga kako su istaknuli predstavljači izniman doprinos filozofiji znanosti i izvrstan uvod u suvremene znanstvene rasprave o suvremenoj kozmologiji, ali i o dosezima znanstvene spoznaje svih onih znanosti koje za predmet istraživanja nemaju predmet u klasičnom smislu riječi. Knjigu zajedno s predstavljačima preporučamo za čitanje svima koji su voljni promišljati o zagonetki kozmosa, a osobito stručnom miljeu i studentima filozofije i fizike. Na koncu, sigurni smo, da će ova knjiga, kako je poželjela sama autorica, uistinu postati platforma za brojna buduća istraživanja.

 

Laura Jagodić

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik