"Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući."(Lk 19, 2) Ispis
Subota, 02 Studeni 2019 14:42

2019-11-3Mnoštvo očekuje Isusa na jerihonskim ulicama. Znatiželjnici ga samo žele vidjeti i slušati. Pismoznanci i farizeji se nadaju da će ga uspjeti izazvati i na neki način poniziti. Bolesnici iščekuju čudo ozdravljenja, a indiferentni ljudi su se tu našli stjecajem okolnosti.

 

 

Evanđelist Luka ih svih prepušta njihovim očekivanjima. Pozornicu zbivanja prepušta Isusu i nadcariniku Zakeju. "Dok je njime ( Jerihonom) prolazio ( Isus) , eto čovjeka imenom Zakej." ( Lk 19,1) Isus svakom čovjeku pristupa ponaosob, svakome stoji na raspolaganju.

 

Zakej traži Boga, Bog traži Zakeja. Otajstvo je to duše čovjekove i ljubavi Očeve. Sveti Augustin bi rekao: " Za sebe si nas stvorio Bože i nemirno je ovo naše srce dok ne otpočine u Tebi." Zakeja je život odvukao daleko od Jahve. Zaslijepilo ga bogatstvo i prestiž. Do bogatstva se penjao po uzdasima siromaha, po suzama je njihovim jedrio naprijed. Bogatstvo ga nije ispunilo, a povlađivanje Rimljana mu nije donosilo mir ni radost. Izgubio je prijatelje, otuđio se od svog naroda i od sebe samoga.


Krist danas s razlogom ulazi u Jerihon. Želi susret sa Zakejem. Želi mu pokazati svu svoju ljubav i milosrđe, ne osvrćući se na njegov jadni život. Zakejeva nutrina je bila u iščekivanju. Čekao je samo Isusov znak, Isusov pogled koji prodire do ljudskih dubina. Kako su okrepljujuće bile Isusove riječi: "Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući." Isus ne okoliša, traži od Zakeja da napusti stvarne i zamišljene visine, da se sa obje noge osloni o zemlju i promijeni svoj život. Isus nije govorio puno već je svojim pogledom dodirnuo Zakejevu krhkost i njegovu podsvjesnu čežnju za ispunjenošću i onom iskonskom nevinošću bića. Čovjeku ne treba puno riječi kako bi se promijenio. Dovoljna mu je spremnost srca s jedne strane i blizina svetoga s druge strane. Zakej se susreće s blagošću koja ne osuđuje, s milosrdnim pogledom koji ga preplavljuje.


Zakej je za svih bio izgubljen slučaj osim za Gospodina Isusa. Trebao je samo sići sa svog ljuljajućeg trona i u poniznosti i jednostavnosti primiti Isusa u svoj dom. Odjednom je bio spreman na promjenu života. Bogatstvo koje je nepravedno stekao samo ga je gušilo. Bio ga je spreman dijeliti i sama spremnost ga je učinila sretnim i blaženim. Dijeljenjem čovjek postaje bogatiji onim unutarnjim bogatstvom, duhovnim vrijednostima, prisutnošću Božjom i blizinom ljudskom.
Gospodin koristi sve moguće situacije kako bi se približio čovjeku, pokazao mu koliko je vrijedan i dragocijen u njegovim očima. Dovoljna je samo otvorenost srca, spremnost slušanja i suradnja. Čudo promjene života izvest će u nama sam Gospodin.


s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik