Vjera - početak i temelj spasenja Ispis
Subota, 05 Listopad 2019 05:49

2019-10-6Kroz današnja čitanja i Evanđelje proteže se pojam vjere. Zahtjev za vjerom je temelj i početak Isusove poruke. Bez vjere nema Božjeg spasiteljskog zahvata, nema Kraljevsta Božjega. Vjera je, uz obraćenje, neophodna dimenzija naše egzistencije.

 

Samo se u vjeri može prihvatiti Isusa, samo vjera može dati snage krenuti za Isusom, samo vjera može otvoriti oči koje bi bile u stanju prepoznati i prihvatiti Božje djelovanje u Isusu kao uistinu spasiteljsko djelovanje. Zato se vjera uvijek iznova naglašava kod Isusova djelovanja. Vjera je snaga koja uklanja prepreke za prihvaćanje Božje vladavine u ovome svijetu, vjera je ta koja daje ustrajnost na našem putu.

 

Vjera nam daje neograničene mogućnosti. „Sve je moguće onome koji vjeruje“ (Mk 9,23). „Da imate vjere kao zrno gorušićino, rekli bi ste ovom dudu: isčupaj se s korijenom i presadi se u more! I on bi vas poslušao“ (Lk 17,5-6). Što bi prema ovome iz današnjeg Lukinog Evanđelja značilo vjerovati? Prvenstveno biti otvoren za nemoguće. Vjera se temelji na pouzdanju u Boga čije su mogućnosti s obzirom na čovjeka neiscrpne. U ovom smislu, vjera praktično dokida granice pojavnog svijeta i primiče nas jednom drugom svijetu u kojem vladaju druge zakonitosti. Predmet vjere nalazi se uvijek s onu stranu nemogućeg. Vjera je povezana sa svim mogućnostima. Vjera otvara život i kad je potpuno zatvoren, lišen smisla. Vjera seže i sa onu granicu smrti. Vjera je moć u nemoći. Vjera znači, dakle, prekoračavati granice običnog i mogućeg.


„Vjerovanje“ u Starom zavjetu je način kojim onaj koji je slab crpi svoju jakost, čvrstinu i postojanost od onoga koji je jak. Biblijski izraz za vjerovanje izvodi se iz korijena „biti čvrst“. Moguće ga je shvatiti u smislu „učvrstiti se....., svoje pouzdanje staviti na....“. Kad se u Post 15,6 kaže da „Abraham povjerova Jahvi“, to bi značilo da se Abraham učvrstio u Jahvi. Vjerovanje bi, dakle, u Starom zavjetu značilo učvršćenost, stalnost, zaštićenost, sigurnost i mir pod Božjim obećanjem.
U Novom zavjetu, kao što sam već rekla, Isus zahtjeva vjeru, ona je temelj poruke. Vjera u kontekstu Isusovog djelovanja najkoncentriranije je prisutna u događajima ozdravljenja, koja su na poseban način izraz prisutnosti kraljevstva Božjega usred ljudi. Vjera koju Isus traži je preduvjet za svako čudo, do te mjere da Isus nije mogao učiniti ni jednoga čuda ondje gdje je vjera nedostajala. U Nazaretu „nije mogao učiniti nikakva čuda.....I čudio se njihovoj nevjeri“ (Mk 6,5). Jasno je da bez susreta sa Isusom vjere nema, vjeru Isus budi i omogućuje. Naše spasenje je u vjeri koja sve može. Onome tko vjeruje, udijeljena je snaga koja čini mogućim ono što je bez vjere nemoguće. Moć vjere je Božja sila, jer Bogu je „sve moguće“ (Mk 10,27). Svi biblijski izvještaji o ozdravljenjima pokazuju što sve može vjera koju je Isus probudio. Vjerovati u Isusovu riječ, znači napuštanje dosadašnjeg ponašanja, koje se smatra naravnim, s ciljem zagospodarenja Božje dobrote u nama.


Iz svega ovoga možemo se pitati kolika i u čemu je naša vjera? Postoje li čuda u našim životima koja su se dogodila kao plod bezgranične vjere u Isusovo djelovanje, ili se Isusu čudi našoj nevjeri, koja ga je učinila nemoćnim, dok su naši životi mrtva mora...Iskreno se nadam kako se svatko od nas može prisjetiti puno događaja, nakon kojih smo mogli reći: „sad znam da je to bio i mogao za nas učiniti samo Isus“, jer ona su znak naše vjere, pobjede, spasenja i zaštićenosti. Želim nam svima puno vjere, jer kako vjerujemo, tako će nam i biti.

 

s. Dolores Munitić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik