Održani Redovnički dani u Dubrovniku Ispis
Utorak, 24 Rujan 2019 13:11

2019-9-21U subotu 21. rujna u Dubrovniku je u sklopu XXXV. Redovničkih dana pod geslom „Radujte se i kličite: Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“ održan susret redovnika i redovnica Dubrovačke biskupije.


Susret je započeo molitvom Trećeg časa, nakon čega su okupljene pozdravili fra Stanko Dodig u ime Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije i fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, u ime Hrvatske redovničke konferencije. Prvo predavanje održao je dr. sc. prof. don Ivan Bodrožić, na temu „Redovništvo pred izazovom stjecanja znanja i izgradnje slobodne volje“. Na temelju papine pobudnice Radujte se i kličite osvrnuo se na dva falsifikata svetosti: gnosticizam i pelagijanizam. Prvi stavlja čovjeka i njegovo znanje na prvo mjesto, čime dovodi do napuštanja djela milosrđa i ljubavi jer prestajemo biti kadri osjetiti Krista u drugima, dok drugi osporava Božju milost jer se previše oslanja na vlastitu volju i sposobnosti – ako hoću, spašavam se, bez obzira na Boga. Najbolji je odgovor na ova dva problema autentičan redovnički život, u konkretnim svakodnevnim situacijama. Svetost nije izvantjelesna, već je ona život proživljen u ljubavi prema Bogu i služenju braći, uvijek iznova hranjen susretom s osobom Isusa Krista.


Drugo je predavanje, naslovljeno „Gledati i djelovati s milosrđem, eto to je svetost“, održala mr. sc. s. Janjka Mazić, milosrdnica sv. Vinka iz Rijeke. Istaknula je kako je ukazivanje na Božje milosrđe put svetosti u svakodnevnom životu te nam u gledanju na druge uzor mora biti Krist i njegov pogled pun milosrđa. Na predavanje se osvrnuo i biskup mons. Mate Uzinić u propovijedi na misnom slavlju koje je uslijedilo u crkvi Male braće. Slaveći blagdan sv. Mateja apostola, govorio je o tri pogleda koja se u evanđelju o Matejevom pozivu spominju. Prvi je onaj Matejev, koji je zagledan u novac i materijalno. Drugi je pogled farizeja koji gledaju druge te sude i osuđuju. Biskup se zapitao ne patimo li i mi od ovakvih pogleda te nismo li često previše zagledani u materijalno ili u tuđe mane. Pogled kakav bismo trebali imati jest onaj Isusov kad ugleda Mateja – pogled koji vidi čovjeka, ne osuđuje i ne odbacuje. Takav nam je pogled kao posvećenim osobama zadaća, zaključio je biskup. Susret je završen objedom u Biskupovom dvoru, gdje su okupljeni biskupu čestitali imendan i zahvalili na svemu što čini za redovnike i redovnice Dubrovačke biskupije.

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik