Kršćanski kolekcionari Ispis
Subota, 03 Kolovoz 2019 07:19

2019-8-4U ovonedjeljnoj perikopi iz Lukina evanđelja pronalazimo dva pitanja koja svatko od nas može postaviti samom sebi: ''Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?'' i ''A što si pripravio, čije će biti?''

 

Dva pitanja izvučena iz konteksta evanđelja, ali smeštajući ih u naš svakodnevni kršćanski život postepeno nas vraćaju u ovonedjeljno evanđelje. Pohlepa – skoro pa opsjednuta potreba za nečim boljim, većim, za svijetom koji nudi moć upravljanja, rukovođenja, monopoliziranja, kontroliranja, isticanja sebe, potlačivanja drugog ne obazirući se niti na trenutak na dostojanstvo drugog čovjeka – to je svijet u kojem se danas krećemo i djelujemo. Svijet koji prividno nudi a zapravo samo uzima, ukoliko je čovjek podlegao svojoj pohlepi. Ovonedjeljno evanđelje posvješćuje nam drugačiju logiku. Kršćanin je pozvan živjeti drugačije u ovom svijetu. Logiku pohlepe zamijeniti logikom požrtvovnosti. Žrtva, požrtvovnost danas su pojmovi kojima se olako barata, ali koji je njihov pravi smisao? Što oni kriju?

 

 

Današnji svijet koji ne poznaje logiku žrtve, ne može je niti prihvatit. U čovjeku koji slijedi takav tempo života je uvijek želja i potreba odbacivati svoj križ, svoje muke, napore, odbacivati da netko drugi misli o njemu drugačije od onoga kako je on to zamislio, i u njemu je misao da je drugdje uvijek bolje. No, je li život uistinu takav? Logika žrtve i požrtvovnosti obuhvaća i dva pitanja koja smo postavili na početku iz ovonedjeljnog evanđelja. Jesam li ja često u ulozi suca? Sudac koji osuđuje, koji ukazuje prstom na drugoga toliko često da više niti ne vidim osobnost i stvorenost drugoga kao slike Božje, koja sam i ja na isti način? Što je to što prikupljam za život vječni? Osude, klevete, neopraštanje ili prihvaćanje svoga križa, svaki dan sve jače uranjanje u odnos s Isusom Kristom? Od čega se sastoji moj dan? Koja sam vrsta kolekcionara? Ta pitanja najbolje se odražavaju na riječima, a ponajviše na djelima svakog od nas.

 

 

Kao kršćani, pozvani smo krenuti od sebe i sebi postavljati pitanja, mjenjajući sebe, i tako logiku pohlepe i težnje za nečim boljim što ovaj svijet prividno nudi zamijeniti logikom požrtvovnosti i prihvaćanja svog križa u svjesnosti da nas mnoge patnje i nedaće mogu pritisnuti, oduzeti nam mnogo toga, ali ne mogu ono jedno a to je sloboda za koju nas je Krist oslobodio, i zato pripazimo svaki dan što to po putu ovozemaljskog života skupljamo u odajama svoga srca.

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik