Biti Dominik - intervju s novim učiteljem Reda Gerardom Timonerom Ispis
Četvrtak, 01 Kolovoz 2019 19:53

2019-8-1Službene stranice Reda propovjednika www.op.org donose intervju s novim učiteljem Reda fr. Gerardom Timonerom. 

 

Na kojim biste područjima Reda željeli raditi u ovih devet godina služenja kao učitelj Reda?


Fr. Bruno rekao mi je da biti učitelj Reda znači ostati što jesam, odnosno brat Gerard, ali kao onaj čije je poslanje biti „Dominik“ za Red u narednih devet godina. „Biti Dominik“ znači voditi braću u vršenju poslanja Reda, a to je graditi zajedništvo Crkve, Tijela Kristova, kao što su to činili sv. Franjo i sv. Dominik u 13. stoljeću kad je Crkva bila u velikoj potrebi „nove“ evangelizacije.

 

Kako možemo pomoći graditi Crkvu, Tijelo Kristovo?


Kao prvo, moramo shvatiti da smo mi samo „pomagači“ ili „asistenti“. Glavni je graditelj Trojedini Bog, uzor i izvor zajedništva. Znamo da je najjednostavnija, a istovremeno i najdublja teologija zajedništva Isusova molitva za jedinstvo, koja otkriva Njegovu volju i poslanje: „Molim... da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi... da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.“ (Iv 17, 21) Znamo da u u našim temeljima stoji: „Narav Reda kao vjerske zajednice proizlazi iz njegova poslanja i bratskog zajedništva.“ (LCO VI) Naše poslanje i bratsko zajedništvo zajedno tvore našu narav, mi smo braća-propovjednici. Dominikova se vizija Reda jasno očituje kada od pape Honorija III. traži malu, ali značajnu izmjenu u Buli od 21. siječnja 1217., odnosno da se riječ praedicantes (osobe koje propovijedaju) promijeni u imenicu praedicatores. Stoga možemo reći da naše poslanje nije prvenstveno ono što radimo, tj. da propovijedamo, nego ono što jesmo, odnosno propovjednici. Služimo poslanju pomaganja izgradnje Crkve kroz karizmu darovanu Dominiku i Redu. Konkretnije, to znači da je dominikanska župa ona u kojoj bratska zajednica braće poput pastira vodi zajednicu župe; dominikanska akademska institucija je ona u kojoj zajednica braće vodi akademsku zajednicu u učenju, podučavanju i istraživanju; centar koji želi provoditi socijalni nauk Crkve, promicati Kristov mir kroz pravedne odnose jest zajednica braće koji žele pomoći ljudima da žive u skladu s dostojanstvom djece Božje. Moramo biti realni, raznolikost i različitost među braćom ponekad mogu oslabiti zajedništvo. Ali i to može postati dijelom naše proročke službe Crkvi i društvu: moguće je razlikovati se i ostati braćom, moguće je ne slagati se bez raskidanja zajedništva.


Nadam se i molim da u narednim godinama restrukturiranje Reda koje smo započeli prije nekoliko godina krene u internacionalnom i dubljem smislu zajedništva. Brat Bruno rekao nam je da imamo 800 braće u formaciji – kako možemo toj braći pružiti jednaku kvalitetu formacije, jer oni nisu samo sinovi svojih provincija, oni su naša braća. Jednom sam čuo predivnu izreku od jednog afričkog brata: potrebno je cijelo pleme da se odgoji dijete. Možda je dobro zapitati ovu skupštinu i cijeli Red, koliko je veliko to „pleme“? Konstitucije nas podsjećaju: Red je zajednica, ne federacija provincija. Važno je naglasiti kako ovo zajedništvo ima dvije neodvojive dimenzije: affectus communionis (afektivno zajedništvo) i effectiva communio, efektivno ili konkretno zajedništvo.


Kako bismo mogli produbiti ovaj osjećaj zajedništva, da svi postanemo svjesni da je djelovanje Reda primjerice u Amazoni, jednako našem; da je uspjeh institucija pod učiteljem, kao što su Angelicum, Albertinum i École Biblique i naš uspjeh?


Fr. Timothy rekao je braći u svojoj nadahnutoj propovijedi, „uloga učitelja jest podupirati provincije i braću koje Duh Sveti zove na neko odvažno poslanje“. To je važan savjet koji ne smijem zaboraviti narednih devet godina.

 

Koje ste osobne strahove morali nadići kako biste rekli „da“ na odluku Izborne skupštine u Bien Hoa 2019.?


Rekao sam sudionicima kako vjerujem da učitelj mora znati slušati svu braću. Braća obećaju poslušnost nasljednicima svetog Dominika. Ali učitelj ne prima samo zavjet braće, mora ih i voditi u poslušnosti, odnosno u slušanju Riječi Božje, potreba Crkve, odluka Općih skupština itd. Kako bi to mogao, on mora slušati i braću, kao pojedince ili kao zajednice, ali ja imam veliki jezični hendikep jer govorim samo jedan od tri službena jezika Reda. Nisam nadaren kao moji prethodnici i znam da postoji mnogo kvalificirane braće na ovoj skupštini koja govore sva tri jezika, ili barem dva. Također mi nedostaju vještine potrebne za rješavanje problema Reda. Nisam ni najpametniji ni najhrabriji brat na skupštini. Stoga bih mogao savršeno razumjeti kad bi netko rekao da sam nesmotreno rekao „da“ i prihvatio izbor. Ipak, nisam zbog nesmotrenosti rekao „da“, nego zbog braće u sv. Sabini, posebno fr. Viviana, koji je razbistrio moje zbrkane misli: „Svi smo iskreno molili za vodstvo Duha Svetoga i braća su savjesno odlučila... Osim ako ti kuća ne gori, moraš sići dolje, susresti se s izbornicima i prihvatiti...“ (Vjerojatno nije to rekao baš tim riječima, ali tako sam zapamtio.) Fr. Orlando me zagrlio i rekao mi: „Nisi sam, mi smo ovdje.“ Nakon što su ova braća zajedno u kapelici sa mnom molila, znao sam da moram prihvatiti odluku braće.

Što vas veseli ovih dana? Fr. Timothy Radcliffe molio je Duha Svetoga za „veselog učitelja“?


Fr. Timothy završio je svoje propovijedanje na misi u čast Duha Svetoga za izbor novog učitelja riječima: „Evanđelje kaže da su se učenici radovali kad su vidjeli Gospodina. Sve naše propovijedanje izvire iz te radosti. Bez radosti, gubimo vrijeme. Neka nam Gospodin dade veselog učitelja.“ Mislim da fr. Timothy govori o daru kojeg svi dominikanci moraju imati: sposobnost propovijedanja evangelii gaudium, radosti Evanđelja. Zahvaljujući milosti Božjoj, doživio sam tu radost u gledanju Gospodina, koji se očitovao kroz bratski zagrljaj, podršku i ljubav braće ovdje u Vijetnamu; u molitvama i riječima podrške braće i sestara iz cijeloga svijeta, uključujući i moju obitelj. Za mene je to bilo konkrentno očitovanje Emanuela, Boga koji je s nama.

Izvor: https://www.op.org/to-be-dominic-interview-to-the-new-master-of-the-order-gerard-timoner-o-p/

Prijevod: s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik