Povjerljivost s Bogom Ispis
Subota, 27 Srpanj 2019 13:11

2019-7-28Abraham je još stajao pred Gospodinom, pa se primače bliže i reče: 'Hoćeš li iskorijeniti i nevina s krivim?' ( Post 18,22)

 

Današnja misna čitanja nas uvode u odnos čovjeka i njegova Boga. Nema straha, nema puzanja, nema beznađa ni daljina. Bog i čovjek su tako bliski, tako potrebni jedan drugome, tako su familijarni. Iz njihova suodnosa izvire nada, blizina, toplina, sigurnost, povjerenje. Odrastao čovjek djetinjim srcem pristupa Bogu, razgovara s njim, cjenka se i pogađa, računa s njegovom pravednošću, ali se još više oslanja na njegovo milosrđe. Stoji pred njim, primiče se bliže, šapćući ispituje:' Hoćeš li iskorijeniti nevina s krivim?' A Bog strpljivo odgovara: Neću uništiti grada zbog pedesetorice...četrdesetorice...tridesetorice...desetorice... pravednika!


U Evanđelju Isus svoje učenike uči moliti: "Kad molite, govorite OČE NAŠ..." . Uvodi ih u tajnu suodnosa Boga i njegova stvorenja. Duhovni pisci tvrde da ovaj suodnos bolje razumiju i doživljavaju oni kojima je zemaljski otac izvor sigurnosti, ljubavi i praštanja. Tu je i jedan istinit primjer iz svagdašnjeg života: Stara gospođa Cvita sestrama je ispričala osobni doživljaj Nebeskog Oca na temelju postupaka svoga zemaljskog oca. Kao djevojčica je čuvala ovce i često bi pripazila na stada svojih starijih i mlađih prijatelja. Na njihova stada je bolje pazila, pa je jednom njeno stado ušlo u tuđe usjeve, pogazilo pšenicu i ostavilo nered. Prije nego je navečer, sva u strahu, stigla doma, susjed je već tamo bio. Obadvoje su morali pričekati dok se ne završi obiteljska večernja krunica. Susjed je bio ljutit i tražio je zadovoljštinu. Mala Cvita je plakala. Otac je saslušao susjeda, pa je rekao djevojčici: Ti Cvita nemoj plakati! Susjedu je predložio da mu samo kaže kolika nadoknada štete treba biti i neka uzme u obzir najplodniju godinu. On će štetu nadoknaditi i nema ljutnje ni izbjegavanja. Cvita je slušala i gledala . Tada je shvatila: Kolika tek mora biti ljubav Oca Nebeskoga kad je njen zemaljski otac tako smireno i velikodušno preuzeo na sebe zadovoljštinu za njene propuste i pogreške, a njoj bez ikakve zadovoljštine sve oprostio . To divljenje, vjera i uvjerenje je nose kroz život i ravnaju svim njenim djelima, riječima i osjećajima, objasnila je gospođa Cvita.


Molitva čovjeka otvara protoku Duha Svetoga. Smanjuje udaljenosti između čovjeka i Boga, između čovjeka i čovjeka, njegova brata, odgaja ga u povjerenju prema Ocu, u umijeću kako se na njega osloniti u svim situacijama, bez obzira hoće li zamoljeno doslovno biti uslišano ili neće. Jedno je sigurno: molitva i ljubav uvijek postižu rezultate. Čovjek je svjestan kako Bog zna gdje je on i kako mu je. To ga oslobađa strahova, nesigurnosti, osjećaja napuštenosti i zaboravljenosti. Čovjek molitelj pita, traži, kuca. Isus je svečano obećao: Tko traži nalazi, tko pita biva uslišan, tko kuca otvara mu se. Vjernik zapaža, ili na svojim leđima osjeća ratove, ubijanja, bolesti, smrti, gladi, prirodne nepogode. Za takve stvari čovjek ne moli ali su prisutne. Bog na molitve uvijek odgovara ali ponekad kaže NE. Nisu toliko važne riječi kojima se Bogu obraćamo. Važna je svijest da nas Bog sluša dok s njim razgovaramo. Važno je dostojanstvo djeteta Božjega koje upravlja našim djelima, mislima i riječima. Ta svijest čovjeka čini postojanim u ovom turbulentnom svijetu. Nije uvijek lako moliti niti prihvaćati sve što nas snađe. I Isus je isto prolazio. Njegov primjer povjerenja u Očevu ljubav i blizinu kad je nateže bilo, daju čovjeku sigurnost, poticaj i ohrabrenje da se drži za Očeve skute i kad mu se čini da ga je napustio.


Važna komponenta molitve je iskustvo oproštenja i voljenosti. To je iskusila baba Cvita i mnogi od nas.
Sam zaziv Oče / Oče naš uvlači nas u obiteljski odnos s Bogom i s ljudima. Molitva Očenaša je zajednička molitva cijele Očeve obitelji zajedničkom Ocu. Isus je izjavio: Ja uzlazim Ocu svome i Ocu vašemu ! Potpuno sjedinjen s Ocem mogao se suočiti s patnjom, izdajom, križem, s odbačenošću i mržnjom. Isusov dom je i naš dom, Isusov Otac je i naš Otac, Božje Kraljevstvo je i naše kraljevstvo ako On prosijava i reflektira se u našim riječima i djelima, ako se njegova volja po nama vrši ovdje i sada. Isus nas je ohrabrio ali nam je potrebno i ohrabrenje jednih drugima. Idi, kucaj, traži! I bit će ti ! Približimo se Ocu i s njim povjerljivo šapućimo, razgovarajmo, pitajmo, tražimo, cjenkajmo se ako je potrebno. Baš kao i Abraham u Knjizi Postanka.

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik