Dvije žene Ispis
Subota, 20 Srpanj 2019 14:00

2019-7-21Ove nedjelje slušamo poznati odlomak iz Lukina evanđelja o Marti i Mariji. U njemu se možda više mogu pronaći žene, jer su one i glavni likovi ovog odlomka, osim Isusa. Svatko od nas se može pronaći u jednom od njih, ili možda i u oba, nekad smo poput Marije, a drugi puta poput Marte.

 

Isus je došao u posjetu dvjema sestrama. Marta, kao i svaka dobra domaćica, željela je gostu dati sve najbolje što ima u kući. Možda je Isus došao iznenada, možda ga nije očekivala, a ugostiti Isusa u svojoj kući, bila je posebna milost. Zato čitamo: „Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem.“ Možemo ju razumjeti. Prvo, ako ti se gost najavi, onda možeš unaprijed nešto pripremiti i posvetiti vrijeme gostu kada dođe. Isus je vjerojatno došao iznenada, pa je Marta požurila da nešto spremi na brzinu za njega. Drugo, nije željela Isusu dati bilo što, već je željela pokazati svoje umijeće spremanja hrane, mogli bismo pretpostaviti. Svaka dobra domaćica želi gostima pokazati svoja kulinarska umijeća.


Zaista, mogu razumjeti Martu. Vjerojatno bih i ja tako postupila. Ne bih znala što bih prije, hoću li prije donijeti piće, ili skuhati čaj ili podgrijati ručak ili skuhati nešto za gosta. Imati Isusa u svojoj kući svo to zalaganje čini još intenzivnijim.
Za to vrijeme Marija sjedi do nogu Isusovih i sluša ga. I Marta se požalila Isusu, želi da joj Marija pomogne i očekuje Isusovu pomoć. Marta misli da je u pravu i željela bi da i Marija radi kao i ona, a ne da besposleno sjedi i čeka da netko drugi učini posao.
I nama se čini da je Marta posve u pravu, da bi i Marija trebala malo pripomoći, a onda bi mogle obje sjesti i razgovarati s Isusom. Zato i iznenađuju Isusove riječi: „Marta, Marta, brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je samo potrebno. Marija je uistinu odabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.“

 

Na prvi tren Isus je ovdje nepravedan. Ali zapravo je prozreo Martu, vidi njenu dušu, razumije što ona čini. Jedno je samo potrebno.
Samo jedno...
O čemu Isus govori, koje je to jedno?
O onome što je Marija shvatila. Da je najvažnije sjesti i slušati Isusa. Iako nam na prvi pogled može izgledati kao da je sjediti pored Isusovih nogu gubitak vremena, Isus nam ovdje govori: jedno je potrebno. Ponekad nam je tako teško sjesti pored Isusa i slušati ga. Imamo svoje planove, svoje poslove, toliko toga želimo učiniti, i sjesti i slušati ga, jako je teško. Teško nam se umiriti, čini nam se da ćemo izgubiti vrijeme, da nećemo stići napraviti što smo željeli.
I danas nas Isus preko ovog biblijskog odlomka opominje, govori svima nama: brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno.


Potrebno je doći i sjesti do Isusovih nogu i slušati njegovu riječ. Kako to možemo učiniti? Posve sigurno, jedan je način čitanje Božje riječi, svetog Pisma.
Isus je i danas prisutan u crkvi, njega slušamo kad smo na sv. Misi. Posebni su i trenuci klanjanja, kada baš poput Marije odvojimo vrijeme, ostavimo sve svoje poslove i dođemo i sjednemo pored Isusa koji je prisutan u Presvetom Oltarskom sakramentu.


Nije lako doći pred Isusa, jer to može značiti i da se trebamo susresti s vlastitom grešnošću. Pred Isusom padaju sve maske, ne možemo više glumiti, ne možemo se sakriti, jer on sve vidi i sve zna. Može biti i teško nešto što Isus traži od nas. Isus je zahtjevan, želi našu promjenu, naše obraćenje, traži da oprostimo neprijatelju, da darujemo sebe u službi drugima.


Čini mi se ipak da je u svima nama i jedna i druga osoba, i Marta i Marija. Nekad smo zauzete poput Marte, a nekad jednostavno sjedimo do Isusovih nogu. Neka nam Gospodin dade dovoljno mudrosti da znamo razlikovati kada nam je biti Marta, a kada Marija.

 

s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik