Proslava obljetnica zavjeta u Zagrebu Ispis
Subota, 15 Lipanj 2019 07:00

2019-6-15Jedanaest sestara dominikanki proslavilo je 50. obljetnicu redovničkih zavjeta, a jedna 60. obljetnicu u samostanu bl. Hozane u Zagrebu u petak, 7. lipnja 2019.

 

Zlatne jubilarke su: s. Tea Mišić, s. Leonija Bralić, s. Beata Zebić, s. Andrijana Zebić, s. Fidelis Jagnjić, s. Alma Milanović, s. Milanka Nakić, s. Veronika Petrović, s. Otilija Mijić i s. Marija Goreti Milanović. Slavlju nije mogla prisustvovati s. Kristina Maleš. S. Emilija Ajdučić i s. Suzana Maleš su preminule ove godine, a one također spadaju u ovu grupu. 60. obljetnicu proslavila je s. Marija Lurdes Bešlić, a nisu nazočile proslavi s. Celestina Budimir Bekan i s. Jagica Barišić.


Godina 1969. bila je u Kongregaciji sestara dominikanki plodna duhovnim zvanjima. U istoj je, naime, godini položilo prve redovničke zavjete čak 27 sestara. Obećale su Bogu vjernost u čistoći, poslušnosti i siromaštvu. Svaka bi jubilarka mogla ispričati svoju priču o proteklim 50, odnosno 60 godina, a sve bi te događaje mogli sažeti u jednu riječ: ustrajnost. Jednom prihvaćen Kristov poziv traži svakodnevni odaziv. Kušnje i trpljenja, radosni ushit i pjesma, sve su to niti s kojima se trajno plete čvrsti vez s Bogom i s ljudima. Niti su poneka krhke, lako se lome, a tada treba uvijek iznova započinjati. I tako iz dana u dan, sve do posljednjeg trenutka života. To je obećanje koje su redovnice svjesno i slobodno dale Bogu prilikom polaganja zavjeta. Blago onoj koja to obećanje nije nikada porekla. Među tim odabranicama su i naše današnje jubilarke. Zato, uz srdačnu čestitku, molimo Gospodina da im i nadalje nikada ne ponestane ulja vjernosti i ustrajnosti do kraja.


Misno slavlje prigodom obilježavanja jubileja predvodio je o. Iko Mateljan, dominikanac, uz asistenciju domaćeg župnika vlč. Ivana Filipčića, fra Petra Milanovića, fra Nikice Ajdučića i vlč. Josipa Karabaića.
Propovjednik je u homiliji ocrtao ukratko život slavljenica koje su, kao mlade djevojke, krenule za Gospodinom premda još nisu znale što ih u tom nasljedovanju čeka. Ali dopustile su da ih on sam odgaja i vodi putovima gdje će najbolje ostvariti svoj poziv propovjednice i navjestiteljice njegove ljubavi i milosrđa ovome svijetu. Upravo zato su ustrajale 50, odnosno 60 godina jer su se uvijek oslanjale na njega, na njegovu riječ, u svakom poslu, na svakome mjestu. Poziv je to i poticaj i svima nama kako baš svatko može, u svom zvanju i poslanju, slijediti Gospodina, uprisutnjivati njegovo kraljevstvo među ljudima. – rekao je između ostaloga o. Iko.


Svečanom obilježavanju obljetnica prethodile su duhovne vježbe koje je također vodio o. Iko Mateljan. U svojim se nagovorima usredotočio na tumačenje Gospodnje molitve – Očenaša, potkrepljujući svoja razmišljanja nadahnutim rajnskim misticima Eckarta i Taulera, te sv. Katarinom Sijenskom i drugima.
Svečano slavljeničko raspoloženje nastavljeno je za zajedničkim blagdanskim stolom u dvorani Dječjeg vrtića Bl. Hozana.


Neposredno prije blagovanja, djeca iz vrtića izvela su za slavljenice svoj kratki program. Usmeno su se obratile slavljenicama i čestitale im č. majka Katarina Maglica u ime cijele kongregacije i s. Marina Pavlović, priora zagrebačkog samostana u ime zajednice Bl. Ozane u Zagrebu. Osim toga, pročitane su i brzojavne čestitke i želje jubilarkama, iz svih naših kuća i samostana, kao i od braće. U radosnom raspoloženju nije izostala ni poznata Sinjska rera.

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik