Završen ciklus tribina o svemiru na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ispis
Nedjelja, 09 Lipanj 2019 20:06

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je ciklus tribina ''Svemir na različitim skalama – postignuća, otvorena pitanja i budući istraživački smjerovi''. Panelisti svih tribina bili su prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Dejan Vinković s Instituta sinergije znanosti i društva te dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković i dr. sc. Marina (s. Ivana Pavla) Novina, sestra dominikanka, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


Prva tribina održana je 8. svibnja 2019. ne temu ''Svemir – kako ga istražujemo i što smo o njemu saznali'', a panelisti su propitivali: Koje se opažačke tehnike primjenjuju u istraživanju svemira? Kako u istraživanju svemira ekstrapoliramo znanje iz pokusa na Zemlji?
Koja su do sada najveća postignuća u istraživanju svemira?


Druga tribina održana je 22. svibnja 2019. na temu ''Svemir – istraživačka granica i otvoreni problemi'', a panelisti su propitivali: Koliko razumijemo materijalni sadržaj današnjeg svemira? Što bi to bila tamna materija, a što tamna energija? Razumijemo li gravitacijsko međudjelovanje na astrofizičkim i kozmološkim udaljenostima? U kolikoj mjeri možemo objasniti opažene strukture u svemiru, od galaktičkih do planetarnih?


Treća tribina održana je 5. lipnja 2019. na temu ''Svemir – teorijske spekulacije i istraživačke vizije'', a panelisti su propitivali: Multiverzum – što o njemu može reći fizika, a što ostale znanosti? Kakva je budućnost opservabilnog svemira i struktura u njemu? Je li moguće iz astrofizičkih signala iščitati tragove života van Sunčevog sustava?

 

Detaljnije o prvoj tribini vidi:
http://www.unicath.hr/odrzana-je-posljednja-znanstvena-tribina-u-ciklusu-svemir-na-razlicitim-skalama-postignuca-otvorena-pitanja-i-buduci-istrazivacki-smjerovi
Detaljnije o drugoj tribini vidi:
http://www.unicath.hr/druga-znanstvena-tribina-svemir-istrazivacka-granica-i-otvoreni-problemi
Detaljnije o trećoj tribini vidi:
http://www.unicath.hr/odrzana-je-posljednja-znanstvena-tribina-u-ciklusu-svemir-na-razlicitim-skalama-postignuca-otvorena-pitanja-i-buduci-istrazivacki-smjerovi

 

s. Ivana Pavla Novina

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik