Hodočašće u Vepric Ispis
Četvrtak, 06 Lipanj 2019 18:51

2019-6-6Redovnice i redovnici Dubrovačke biskupije hodočastili su u Vepric u subotu 25. svibnja 2019. Tradicionalno je da redovnici i redovnice Dubrovačke biskupije jedan dan zajedno odu na hodočašće, odnosno na izlet.


U podne smo slavili misu kod Špilje zajedno s hodočasnicima župe sv. Ante Padovanskog iz Draga kraj Pakoštana. Misu je predslavio župnik mladomisnik Ivan Jordan u koncelebraciji s tri redovnika naše biskupije.
Nakon svete mise, poviše špilje, kod drugog oltara, svi zajedno smo izmolili križni put. Nakon ručka smo se uputili u župnu crkvu sv. Marka evanđelista koja i danas popularno ima naziv katedrala sv. Marka. Župnik mons. Pavao Banić nam je pričao povijest župe te kako župa ima oltar i čuva moći sv. Klementa kojeg posebno štuju. On je zaštitnik grada i Makarske biskupije. Na župi djeluju sestre milosrdnice.


Nakon crkve sv. Marka uputili smo se u franjevački samostan Blažene Djevice Marije na nebo uznesene gdje nas je dočekao gvardijan fra Ante Čovo. U njihovoj crkvi nas je očarao mozaik u dva djela. Gornji dio u apsidi prikazuje Isusa-Boga, Pankratora -Tvorca i središte svega svijeta. Te njega kao izvor života, okružen planetima i zvijezdama. Ispod, iza oltara, je nastavak mozaika s drugom tematikom. Marijin majčinski zagrljaj mrtvog Kristova tijela, a u redu k njemu dolaze naši hrvatski sveci i blaženici. Treća među njima je i naša bl. Ozana. Mozaik je djelo slikara, akademskog profesora Josipa Biffela koji ga je radio 7 godina. Posjetili smo i njihovu staru kapelicu sv. Marije iz 15. st koja danas služi kao mala koncertna dvorana i prostor za promocije. Kroz više stoljeća postojanja samostana, franjevci su stvarali knjižnicu koja ima oko 5000 knjiga, 24 inkunabule, mnogo časopisa i rukopisa. Samostan posjeduje i bogati arhiv u kojem je pohranjeno 369 turskih isprava.


Franjevci imaju svoj Malakološki muzej (Muzej školjaka) koji je upravo tih dana renoviran. Došli smo upravo kada su radovi bili pri kraju i vidjeli novo obnovljeni muzej s novim postavom koje je zadnjih nekoliko tjedana razvrstavao, čistio i slagao malakolog Pero Čančar s Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba. Tako smo mi bili prvi posjetitelji obnovljenog muzeja čiji se eksponati skupljaju već preko 60 godina, a započeo ih je skupljati teolog i prirodoslovac dr. fra Jure Radić. Prva izložba je bila 1959.godine. Puno toga je dobiveno razmjenom školjaka duplikata iz Jadranskog mora sa školjkama iz tropskih i suptropskih mora. Muzej ima zbirku od preko 3000 primjeraka, a kako se pročulo za zbirku i muzej sve češće dobivaju i donacije školjaka. Školjke očaraju različitim privlačnim bojama i oblicima. Time smo završili svoje hodočašće i krenuli kući, obogaćeni mnogim lijepim doživljajima i zajedništvom.


s. Brigita Šagud

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik